Óriási hátraarc: Szijjártóék visszavonulót fújtak egy kulcsfontosságú kérdésben

Váratlan fordulat.

Hétfőn tanácskoztak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben az Ukrajnának szánt segélyekről és a tizedik szankciós csomagról.

A tanácskozás egyik szünetében tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter, akinek állítása szerint a külügyminiszterek között a békéről nem nagyon esett szó.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is bejelentette: Magyarország mégis támogatja, hogy az EU újabb 500 millió euróval növelje az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásokat az európai békekereten belül, és további 45 millió eurót költsenek az ukrán katonák kiképzésére.

A magyar kormány azonban ezzel nem ért egyet.

„Ellentétes az érdekeinkkel minden olyan döntés, amely a háború meghosszabbításához vezethet, ezért nem tartjuk helyesnek a fegyverszállítások fokozódását, de

nem akadályozzuk az EU erre vonatkozó döntéseinek végrehajtását”

– magyarázta Szijjártó.

Szijjártó közben a magyar kisebbségek helyzetére is felhívta a figyelmet, szerinte ugyanis Ukrajna nyugati területén folyamatos támadásoknak vannak kitéve.

A külügyminiszter burkoltan meg is fenyegette az ukrán vezetést:

„Minél több jogot vesznek el a magyar kisebbségektől, annál nehezebb lesz Magyarországon olyan döntéseket meghozni, amelyek tőlünk áldozatot követelnek”

— utalt Szijjártó az ukrán csatlakozási törekvésekre. A szankciókról újra elmondta a miniszter, hogy azokat a magyar kormány nem tartja megfelelőnek.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek