FRISS: Nagyon kiakadt a fideszes EP-képviselő, amiért megbüntette őket az EU

Nem bírja elviselni ezt.

Kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament, amíg ugyanis a szocialista kormány irányítása alatt működő Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák vetődnek fel, a testület nem követel eljárást az országgal szemben, ellenben ha Magyarországon ilyen történne már azonnal szankciókat jelentenének be

— állította Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává, miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

Elmondása szerint az uniós parlament nem követel eljárást Spanyolország ellen, sőt, ez idáig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, azt ugyanis a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták. Az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy ezt megteszi Magyarország vagy Lengyelország esetében.

Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, nem kiegyensúlyozott. Politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik, amely rombolja az európai együttműködést — jelentette ki.

„Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek”

— fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd kijelentette: a kettős mérce alkalmazása tévút, amely szerinte

tönkreteszi az európai egységet.

Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk akkor is, ha baloldali, szocialista kormányról van is szó — fűzte hozzá.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője azt állította, Spanyolországban az igazságszolgáltatás függetlensége már régen nem biztosított. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy törvénymódosítások révén bűnözők szabadulhatnak, illetve számolhatnak rövidebb büntetésekkel mélyen megvetendő cselekmények elkövetése ellenére.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek