FRISS: Összefogtak a polgármesterek, és megüzenték Orbánnak, azonnal fejezze be ezt

Remélik, a következő fordulóban nem így lesz.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöksége szerint a kormány pártpolitikai szempontok alapján tett különbséget fővárosi kerületek között az energia-többletköltségekhez nyújtott részleges támogatás szétosztása során, és ez elfogadhatatlannak tartják.

A BÖSZ közleményét változtatás nélkül idézzük alább:

Hiába csökkentek látványosan a tőzsdei energiaárak a háború előtti szintre, minden budapesti önkormányzatot, így minden budapesti lakost sújt a kormányzat elhibázott energiapolitikája miatti költségnövekedés.

A kormányzat a budapesti önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulást eközben az önkormányzatok nehézségei ellenére a kétszeresére emelte, majd politikailag motiváltan ennek egy részét egyes fővárosi kerületeknek – világos számítások és átlátható elvek alkalmazása nélkül – kegyeskedett visszaadni.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöksége

nem tartja elfogadhatónak,

hogy a Kormány pártpolitikai szempontok alapján tett különbséget budapesti kerületek lakosai között az energia-többletköltségekhez nyújtott részleges támogatás szétosztása során.

Egyes kerületek politikai okokból egyáltalán nem részesülhettek ebben a támogatásban, míg akik vissza is kapták az általuk fizetendő szolidaritási hozzájárulás egy részét, sokkal kisebb mértékű támogatásban részesültek, mint a Fidesz által vezetett kerületek.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége kifejezi szolidaritását a politikai alapú megkülönböztetést elszenvedő kerületi önkormányzatokkal, egyben

felszólítja a Kormányt,

hogy a támogatások második körös kiosztása során normatív és objektív szempontok alapján, pártpolitikai megkülönböztetés nélkül kezelje az egyes helyi önkormányzatokat.

Karácsony Gergely elnök
Soproni Tamás társelnök

Valódi Hírek