Légy tisztában a készségeiddel és azok jelentőségével!

Az álláskeresés nagyban hasonlít a társkereséshez, hiszen ha bármelyiket is sikeresen szeretnéd abszolválni, elengedhetetlenül fontos az őszinteség, az önismeret és az önkritika.

Persze nem azt kéri tőled senki, hogy ostorozd magad és mindenért magadat tedd felelőssé, ennél sokkal komplexebb a feladat. Mai cikkünkben annak jártunk utána, hogyan tudod a készségeidet kamatoztatni annak érdekében, hogy megtaláld álmaid munkáját, akár pályakezdőként is!

Ismerd meg magad!

Legkésőbb akkor tisztázd magadban a készségeidet, amikor a Zyntern.com pályakezdő állásajánlataira jelentkezve állítod össze az önéletrajzodat. Nem mondjuk, hogy ekkor már késő, de talán azért jobb minél előbb, hogy még tudj alakítani, fejleszteni magadon.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy reálisan lásd magad. Ha nincs elég önkritikád, akkor lehet, hogy olyan tulajdonságokat tulajdonítasz magadnak, amivel nem is rendelkezel, vagy épp ha akad egy készséged, akkor lehet, hogy fontosabbnak hiszed, mint amekkora jelentőséggel valójában bír.

Nézd át velünk az örök, a tartós, a feltörekvő és az eltűnő készségeket, és felelj önmagadnak kíméletlenül őszintén: nekem milyen ilyen készségeim vannak?

Az örök és tartós készségek

A világ változik, de van, amit csak az ember tud, és semmilyen technológia sem fogja az oktatás, a jog, a művészet, az egészségügy és a tanácsadás területén helyettesíteni, hiszen ezekhez rengeteg emberi tulajdonság – többek között empátia, kreativitás – szükségeltetik.

A feltörekvő és az eltűnő készségek

Ezeknél kell nagyon résen lenni, mert sokszor sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak egy-egy készségnek, így ha nem látod reálisan a fontosságát, könnyen lehet, hogy hoppon maradsz.

Gondolj csak bele, mekkkora sztárnak számított jó húsz évvel ezelőtt az, aki össze tudott rakni egy prezentációt PPT-ben, eltűnő slide-okkal, de ma már talán csak megmosolyognánk, aki ezzel próbálkozna.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tanuld meg az aktuálisan fontos szoftverek használatát vagy hogy ne törődj az újdonságokkal, épp ellenkezőleg! Sajátítsd el őket minél jobban, de tartsd észben, hogy ez a készség könnyen elévülhet, folyamatosan pásztázni kell a szakterületedet, hogy mindig naprakész tudással és készségekkel jelentkezhess a különféle állásokra!

Mindegyik fontos a maga nemében!

Ahogy talán a fentiekből is kitűnik, a készségek halmaza egy nagyon komplex rendszer, és ahhoz, hogy sikeresen találj magadnak munkát, bizony mindegyik fajta készségből kell, hogy rendelkezz egy jó adaggal.

A szép az egészben, hogy az arány és a hozzávalók folyamatosan és állásonként változnak, így aztán valóban nagyon képben kell lenned önmagaddal és a szakterületeddel, ha szeretnél benne sikeres karriert építeni; első lépésként mondjuk a Zyntern.com pálykezdőknek szóló álláslehetőségeinek egyikével!

Valódi Hírek