Döntött a kormány: Eltöröltek egy évtizedek óta érvényes szabályt

Hatalmat kapnak az egyetemek és főiskolák.

Orbán Viktor és kormánya hatalmas változtatásokat hajt végre a felsőoktatásban, most az előzetese ponthatárokat törölték el, és az emelt szintű érettségi sem kötelező már.

Az idén felvételizőknek így már nem kell elérniük a 280 pontos minimumponthatárt, ha bármilyen alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeznek.

A mesterképzéseken és a felsőoktatási szakképzéseken sem lesz jogszabályi minimum,

a pontszámokat ezentúl maguk az egyetemek és fősikolák dönthetik el.

A Corvinus és az Óbudai Egyetem úgy döntött, megtartja a 400 pontos határt, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az ELTE azonban

eltörölte azt,

ahogy a pécsi és szegedi egyetemek is. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 380 pont alatt senkit sem vettek fel az államilag támogatott általános orvosi képzésre, idén akár ennél gyengébb eredménnyel is be lehet kerülni.

2023-tól a hallgatók megtekinthetik a felvi.hu oldalon, hogy hány főt vesznek fel államilag támogatott helyre.

Jövőre is hatalmas változás lép életbe a felvételinél, az egyetemek dönthetnek majd többek között a felvételi pontokba beszámító tárgyakról, illetve arról is, hogy mire kaphatnak többletpontokat a felsőoktatásba jelentkezők.

Nem tudjuk, hogy esetleg így akarja-e vonzóbbá tenni az alapítványi egyetemeket a kormány, miután kiderült, az Európai Unió nem finanszírozza ezen intézmények Erasmus-programját a továbbiakban, erről pedig a kormány már szeptember óta tudhatott.

(via eduline.hu)

Valódi Hírek