Súlyos büntetést kapott piszkos ügyei miatt az Orbán-párti milliárdos a bíróságon

Egy ideig nem fog szabadon járkálni.

Kilenc és nyolc év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kér az ügyészség a Széchenyi Bank egykori vezetőjére, Töröcskei István milliárdos üzletemberre és feleségére – derül ki a Blikk birtokába került vádiratból. A vádhatóság szerint különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt kell felelősségre vonni összesen 15 embert.

Az ügyészség szerint a milliárdos üzletember és felesége a cégükön keresztül többségi tulajdonosi befolyást szereztek a Széchenyi Bankban, ennek megszerzéséhez jelentős összegű hitelt vettek fel.

A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, ám az sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

Ezért a vád szerint Töröcskei arra jutott, hogy a szükséges anyagi forrásokat fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ebben – bűnszervezetet alkotva – közreműködtek Töröcskei István vádlott-társai: a neje, az igazgatósági tagok és a hiteligénylők.

A kihelyezett, összesen másfél milliárd forintos fiktív hiteleket a vád szerint visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel. A fiktív hitelek rendezését pedig a pénzintézet által – befektetési célzat látszatával – külföldi bankszámlára kihelyezett 1,7 milliárd forintos forrásból oldották meg.

Töröcskeiéket vádolják még azzal is, hogy 2013-ban több mint három és fél milliárd forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek. Illetve történtek olyan hitelkihelyezések, amelyekkel vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

Az ügyészség a lap szerint négy év letöltendőt kért Vitézy Tamásra is, a Helyi Téma nevű egykori Orbán-barát ingyenes hetilap igazgatójára, a vádpontok között szerepel ugyanis Vitézy cégcsoportjának, az Adriatiq Island Group-nak egy hitelügylete is. De a többi vádlott is több éves börtönbüntetésre számíthat.

Töröcskeit a Blikk szerint

„szoros baráti szálak fűzték a jobboldali körökhöz”:

benne volt a magyar villamosenergia rendszert működtető MAVIR vezetésében is, és vele kapcsolatban többször felmerül, hogy nagyon jó barátságot ápolt Simicska Lajossal még a G-nap előtt.

Valódi Hírek