Döntött a rendőrség a Fidesz-média elleni hekkertámadások ügyében

Hivatalos.

A tavaly március végi országgyűlési választás hetében több Fidesz-közeli „hírportált” is ért hekkertámadás. Az oldalakon először ellenzéki üzenetek tűntek fel, majd ezek gyors eltűnése után elérhetetlenné váltak.

Az esettel kapcsolatban a kormányközeli médiumok döntő részét birtokló Mediaworks több oldala is érintett volt, az ügyben a cég feljelentést tett. Most a Telex arról írt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) elárulta, az ügyben már nem nyomoznak, mert

nem sikerült megtalálniuk a tettest.

„A fenti ügyben indult büntetőeljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felfüggesztette, tekintettel arra, hogy az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”

— közölte a hatóság.

A lap megjegyezte: azt nem tudják, hogy mikor függesztették fel a nyomozást, de amikor ősszel érdeklődtek az ügyben, még folyamatban volt.

A támadás által érintett lapok között volt például a Mandiner, a 888.hu, a Metropol, a Figyelő, a Szabad föld és a Nemzeti Sport is, de a Mediaworks számos más kiadványa nem.

„Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek!

Propaganda helyett független sajtót!”

— volt olvasható a hekkertámadást követően az érintett felületeken.

A felhívás alatt pedig különféle videókat tettek közzé például arról,

  • „hogyan ver át a propagandamédia”,
  • „hogyan torzítja a híreket a közmédia”,
  • illetve arról is közöltek részleteket, hogy milyen sok helyreigazásítási pert vesztettek a kormányközeli lapok,
  • valamit az oldalakon elérhetővé tették az ellenzéki összefogás programját is.

A Telex felidézte, hogy az elmúlt években több, szintén nagy figyelmet kiváltó kibertámadás is történt Magyarországon: a koronavírus-járvány első bő egy éve alatt a kormány hat alkalommal is kibertámadásra hivatkozott egy-egy állami weboldal vagy informatikai rendszer leállása után.

A lap tavaly áprilisban megkereste a rendőrséget, hogy mire jutott a támadásokkal kapcsolatban. Az ORFK akkor is hasonló választ adott, mint most a Mediaworks-oldalakat is érintő támadások esetén.

„A felsorolt eljárásokat a KR NNI – mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható –

felfüggesztette”

— írták.

(telex.hu)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek