Árnyékkormány: Orbán és Putyin piszkos alkuja miatt ürülnek ki a magyar gáztárolók

Folyamatosan csökken a magyar gáztározók töltöttsége.

Az európai gázellátást felügyelő GIE adatai szerint folyamatosan csökken a magyar gáztárolók töltöttsége, miközben más uniós országok gáztartaléka nő — írta Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Hozzátette: ez nem csoda, hiszen a világpiaci gázár – például az uniós gázársapka miatt – drasztikusan csökkent, Európa pedig az Ukrajnát megtámadó Oroszország helyett más forrásokból vásárol gázt.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor inkább úgy döntött, hogy az orosz gázfüggőséget választja, ezért fizetnek a magyar emberek hétszeresére emelt gázárat és emiatt ürülnek ki a gáztározók a tél közepén.

A politikus közleményét alább idézzük:

„Bár még a tél közepén sem járunk és egyelőre enyhe volt az időjárás, az európai gázellátást felügyelő GIE adatai szerint folyamatosan csökken a magyar gáztározók töltöttsége, miközben más uniós országok gáztartaléka nő. Ez nem csoda, hiszen a világpiaci gázár – például az uniós gázársapka miatt – drasztikusan csökkent, Európa pedig az Ukrajnát megtámadó Oroszország helyett más forrásokból vásárol gázt.

Az Árnyékkormány szerint az Orbán-kormány miatt nincs elegendő gáz a magyar tározókban, mert Orbán és Putyin piszkos alkuja miatt nem gondoskodtak az orosz gázon kívül más gázbeszerzési forrásokról, és inkább méregdrágán, a világpiaci ár többszöröséért vásárolnak gázt Oroszországtól.

Miközben az Európai Unió többi tagállama nem hagyja zsarolni magát és nem akarja finanszírozni Putyin háborúját,

Orbán inkább az orosz gázfüggőséget választotta.

Emiatt fizetnek a magyar emberek hétszeresére emelt gázárat és emiatt ürülnek ki a gáztározók a tél közepén.

Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a gázellátás biztonságos és megfizethető legyen mindenki számára.”

Varju László

energia- és rezsiügyi árnyékminiszter

Valódi Hírek