Mi történt? Mészáros Lőrinc haverjai kezébe került Orbán feleségének volt cége

Gazdát cserélt.

Január végén a jó nevű tokaji borászatba, a Patricius Borház Zrt.-be olvad a Patricius Hotel Kft., az Arany Dűlők Szőlészeti és Borászati Kft., valamint a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.

Az utóbbi arról nevezetes, hogy

tulajdonos volt benne egykor a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó,

aki – mint a korabeli parlamenti vizsgálóbizottsági dokumentumban rögzítették –, olcsón jutott tokaji földekhez, a Szárhegy Kft. pedig Lévai beszállásakor

villámgyorsan nyert el támogatást

szőlőtelepítésre.

Ez volt a felcsúti földvásárlások mellett a másik ügy, amelyben az Orbán család vagyongyarapodását és annak közpénzeket érintő motívumait firtatták a 2000-es évek első felében.

Lévai Anikó a Szárhegy Kft.-ben lévő üzletrészét még a botrány végkifejlete előtt átadta a családi barátnak számító egykori párizsi nagykövetnek, Kékessy Dezsőnek, végül a társaság az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nél landolt 2021-ben.

Az egyesüléssel mindhárom beolvadó társaság, így a Szárhegy Kft. is megszűnik – derül ki a Cégközlönyből.

A cégpapírokból annyit lehet kiolvasni, hogy az Abraham Goldmann részvényein négyen osztoznak, Vida József, a Takarékbank egykori elnök-vezérigazgatója, régi üzlettársa,

a Mészáros Csoportnak dolgozó Gál Miklós,

az utóbbi érdekeltségében álló Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft., valamint a Nagy Szilvia által jegyzett Adam Goldenberg Kft.

Bár a cégdokumentumok szerint 25-25 százalékos arányban osztoznak a Goldmann-részvényeken, Vidát tartják a bizalmi vagyonkezelő kulcsfigurájának. Ő saját bevallása szerint „nyugger”, leginkább lovakat és kutyákat tenyészt, éttermével bajlódik, szakácskönyvet ír és éppen a Semmelweis-filmen dolgozik, amely 2,3 milliárd forint állami támogatással készül.

Amúgy Mészáros Lőrinc bizalmi emberének számít, a TV2 egyik tulajdonosa, és egyike azoknak a NER-üstökösöknek, akik a gazdaglistákra is berobbantak. A Forbes legutóbbi listáján a 23. helyen jegyezték 75,4 milliárd forint becsült vagyonnal.

Az Abraham Goldmann akkor került be a köztudatba, amikor a G7 kibányászta, hogy a TV2-t már Andy Vajna életében „lefoglalózták”, és aztán Vida maga jelentette be, hogy megveszi a kereskedelmi tévét egy 16. századi zsidó kereskedőről elnevezett cégen, az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.

(via 24.hu)

Valódi Hírek