Kiderült: Csődöt mondott Putyin terve, hiába szajkóz mást a Fidesz

Nem sikerült zsarolni Európát.

„A szankciók működnek” címmel közölt bejegyzést Facebook-oldalán szerdán Tompos Márton, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese.

A politikus arról írt részletesen, hogy a szankciók igenis működnek, ugyanis mióta Vlagyimir Putyin orosz diktátor elindította Ukrajna elleni háborúját, azóta az EU már kilenc szankciós csomagot léptetett hatályba.

Hangsúlyozta: a háború kitörése óta az orosz gázexport szinte megfeleződött, mert az orosz vezetés a gázcsapok letekerésével próbálta zsarolni Európát, ami nem sikerült. Mint írta, Európában van elég gáz és az energiaárak stabilizálódtak. Sőt, ez a mostani energiaválság újabb lökést adhat a megújuló energiának.

Tompos Márton többek között kitért az EU-s pénzek kérdésére is, illetve arra, mi az oka annak, hogy ha Európában már nincs akkora baj és a gáz ára is normalizálódik, akkor mi miért fizetünk ilyen magas rezsit Magyarországon.

Bejegyzését változtatások nélkül közöljük:

A SZANKCIÓK MŰKÖDNEK!

Putyin már 2021. végén elkezdte az energiaháborút az EU-val szemben, amikor mesterségesen próbálta emelni az európai energiaárakat. Fél évvel később pedig megindította a tényleges háborút Ukrajnával szemben.

Azóta már kilenc szankciós csomagot léptetett életbe az EU. Orbán Viktor pedig MEGSZAVAZTA az összes szankciós csomagot (egyébként nagyon helyesen). Ezek az uniós szankciók már éreztetik is a hatásukat, például az orosz szénhidrogén-export tekintetében.

Az olajszankció már életbe lépett (Magyarország kivételt kapott alóla), így erre közvetlenül hatással vannak az európai büntető intézkedések. De az orosz földgázexportra is hatással voltak, igaz, csak közvetett módon, Putyin politikai döntései miatt.

A háború kitörése óta az orosz gázexport szinte megfeleződött, mert az orosz vezetés a gázcsapok letekerésével próbálta zsarolni Európát. Nem sikerült. Európában van elég gáz és az energiaárak stabilizálódtak. Sőt, ez a mostani energiaválság újabb lökést adhat a megújuló energiának.

Itt viszont felvetődhet bennünk egy jogos kérdés: ha Európában már nincs akkora baj és a gáz ára is normalizálódik, akkor mi miért fizetünk ilyen magas rezsit Magyarországon?

A válasz az, hogy a kormány rossz döntései miatt. A rossz kormányzás árát fizetjük, a Fidesz-felárat. A kormány nem készítette fel az országot a bajra az elmúlt 12 évben. Nem kezelték hazánk orosz energiafüggőségét, sőt, még jobban elmélyítették azt. Most ennek az árát kamatostul fizetjük meg, mert iszonyú drágán, az európai piaci ár fölött vásároljuk most az orosz gázt.

A »rezsicsökkentéssel« elvették azt a pénzt a közműszolgáltatóktól, amiből karbantartották és korszerűsítették volna a hálózatot, például a vízcsöveket, az áramvezetékeket, a gázcsöveket…stb.

A magyar emberektől pedig elvették azt az uniós pénzt, amit a házak hőszigetelésére, korszerűsítésre és energetikai fejlesztésekre is felhasználhattunk volna. A »rezsicsökkentés« biztosította az olcsó energiát, de csak egy ideig. Amikor már tarthatatlanná vált, akkor arcon csapta a magyarokat a valóság. A kormány rossz döntéseinek az árát most fizetjük meg.

(Tompos Márton/Facebook)

Valódi Hírek