Tarthatatlan helyzet: Boltosok könyörögnek Orbánnak az ársapka megszüntetése miatt

Szerintük az intézkedés nem érte el a célját.

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), mivel nyilvánvalónak látják, hogy az intézkedés nem érte el célját.

A szövetség főtitkára, Neubauer Katalin nyilatkozata szerint súlyos pluszterheket jelent a boltosoknak, hogy a hatósági áras termékeket még mindig a 2021. október 15-ei árakon kell forgalmazniuk.

Szerintük már április 30-ig sem tartható a nyomás, a döntéshozókkal mielőbbi tárgyalásokat kezdeményeznek.

A szövetség érvei között van az is, hogy az intézkedés nem érte el a célját, az élelmiszerinflációt nem sikerült megfékezni, sőt inkább az látszik, hogy ennek pont az ellenkezőjét érte el a kormány.

Az MNKSZ tagjai között megtalálható a CBA, a Manna, a Roni, a Príma és a Reál hálózat is.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila is arról beszélt, hogy hatalmas terhet jelent az ársapka, miközben a hatósági áras termékekre egyre nagyobb a kereslet.

Legnhezebb helyzetben Fodor szerint a vidéki kis és családi vállalkozások vannak, ugyanis míg a nagyobb láncok a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzőjének kalkulációja szerint 2022-ben közel négyezer kisbolt zárhatott be, és idén sem várható kedvező változás.

A kormány azonban továbbra is megnehezíti a boltok dolgát, január 13-tól ugyanis a botlok kötelesek a hatósági áras termékekből az átlagos készlet kétszeresét tartani az áruházakban.

Valódi Hírek