Hivatalos: rútul átverte a kormány az egyik kulcságazatban dolgozókat

Mégis sikerként adják el a tettüket.

Interjút készített a Blikk Balog Zoltánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével, aki elmondta: a kormány legkésőbb

januárra ígérte a béremelésüket,

azonban a jövő évi költségvetésből kiderült,

csak júliusban növekedhet a fizetésük.

Az eredeti tervek szervek szerint két lépésben, jövő januárban, illetve 2024 januárjában emelkedett volna a szakdolgozók bére, azonban a határozatban már jövő év júliusa, illetve 2024 márciusa szerepel. Balog elmondta: ebből csak az derült ki, mennyi pénzt különít el a kormány a béremelésre, a bértábla azonban még nincs kész, így a részletek még mindig nem derültek ki.

A kamarai elnök megjegyezte: egy jól képzett, OKJ-s végzettségű pályakezdő ápoló fizetése jelenleg bruttó 330 ezer forint, és ezt az összeget legalább 400 ezerre kellene emelni, hogy megtartó ereje legyen a fizetésnek.

Még a legrosszabb változatban is úgy képzeltük el, hogy már januárban megkapják a szakdolgozók azt a 11 százalékos emelést, amit az orvosok is, hogy ne legyen még nagyobb a különbség a fizetések között”

— jegyezte meg Balog.

Hozzátette, 20 százalékos inflációt jósolnak a szakértők, a megemelt garantált bérminimum már

közelít több, alacsonyabb képzettségű szakdolgzó fizetéséhez.

Megjegyezte: a béremelés lehet a kulcsa annak, hogy a pályán tartsák a szakembereket. Jelenleg több településen kritikus a dolgozói létszám, különösen a nagyobb településeken. Van olyan egészségügyi ágazat, ahol

a hiány a 30 százalékot is eléri.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek