Bod Péter Ákos ízekre szedte Orbánék költségvetését — Elképesztő válság felé tart Magyarország

A volt jegybankelnök szerint jövőre böjti év várható.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a Portfolion közölt elemzésében arról írt, hogy az állami költségvetés elvesztette a jelentőségét, hiszen normális esetben a regnáló kormány jövőre vonatkozó terveit lehetne belőle kiolvasni, mostanra azonban az Orbán-kormányok hungarikumot csináltak ebből is, mivel előbb kiadnak egy többségében komolytalannak tekinthető, 2023-ra szóló költségvetést júniusban, majd nekiállnak hatósági árakkal, különadókkal és adóemelésekkel improvizálni.

A közgazdász úgy látja, azért is problémásak ezek az „intézkedések”, mert már önmagukban is befolyást gyakorolnak olyan tényezőkre, mint

  • a gazdasági növekedés aránya,
  • az infláció,
  • illetve a fogyasztói árak emelkedése,

így tökéletesen értelmetlen úgy kiadni egy költségvetést, hogy nem számolnak ezekkel a hatásokkal. Hozzátette: nem véletlen, hogy általában a jövőre szóló költségvetési törvények az óév végén születnek meg és nem annak a közepén.

„A magyar gazdaság már így is recesszióban van,

és az inflációs folyamat sem érhette el a csúcspontját. A két kellemetlen jelenség együttállása sajnos logikus következménye a 2021 közepétől a választásokig tartó költségvetési kiköltekezésnek. Nem lephet meg minket, hogy jövőre böjti év várható”

— írta Bod Péter Ákos, aki arra is rámutatott, hogy a jövő évi recesszió mélysége és időtávja beláthatatlan és az ármozgásokhoz, illetve az árfolyam-ingadozásokhoz kapcsolódó kockázatok sem lettek kisebbek semmivel a mostani tervezet hatására.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek