Mi történt? Végleg megszűnik a kormányzati koronavírus honlap

Hivatalos.

„A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik” — jelentette be megszűnését a kormányzati honlap.

Az oldal még 2020. március 1-én indult el, azonban sosem felelt meg azoknak a céloknak, amire azt létrehozták, ugyanis finoman szólva sem tett eleget az alapvető tájékoztatás feltételeinek. Mindent elkövettek ugyanis, hogy ne lehessen nyomon követni a magyarországi járvány alakulását. Még egy ideig ugyan közölték a napi jelentéseket, ám azokat már nem kapcsolták össze az előző napiakkal, és a folyamatokról sem számoltak be.

Semmit nem lehetett például megtudni arról, hogy egyes településeken mennyire súlyos a járványhelyzet. Megyei adatokról pedig úgy lehetett tájékozódni, ha valaki kijegyzetelte a maga számára az előző nap közölt térképről az addigi összes fertőzött számát, és azt összehasonlította az aznapi térképen szereplő újabb összfertőzött számmal. Ezt valószínűleg nem sokan tették meg.

Mint a 444 rámutatott, több olyan esetről is lehet tudni, hogy

téves adatokat közöltek,

felcseréltek 5-öst 9-esre, vagy a 43-at 34-re, de előfordult, hogy az új fertőzöttek száma meghaladta a teszteltekét.

Ezért is fontos megjegyezni, hogy elvileg ez volt a legfőbb hivatalos tájékoztatási felület, miután a járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatókat úgy tartották meg, hogy azokon nem lehetett kérdezni, majd pedig teljesen megszüntették ezeket a fórumokat.

A lap megjegyezte, azt hogy pontosan hányan fertőzöttek jelenleg, azt a számok biztosan nem tükrözik vissza érdemben, hiszen sokan nem tesztelnek, vagy ha igen, nem jelentik le magukat.

Azonban úgy fest a koronavírus most már nem fenyeget az egészségügy túlterhelésével, amit az oldal felszámolása is kellően jelez.

Az utolsó adatok az alábbiak:

  • a beoltottak száma 6 420 813 fő, közülük 6 207 249 fő a második, 3 903 679 fő a harmadik, 413 303 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt héten összesen 4 397 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 185 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt héten elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 495 főre emelkedett.
  • Jelenleg 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

„Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás azután az MTI-n keresztül lesz elérhető a sajtó számára”

— olvasható a weboldalon.

(koronavirus.gov.hu / 444.hu)

Valódi Hírek