Videóval: Élő adásban égette be a kormányt Orbán államtitkára

Kínos.

Csütörtökön délután élő közvetítés mellett tárgyalt egymással Takács Péter egészségügyi államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara vezérkara. A találkozót az államtitkár kezdeményezte, azonban az élő közvetítést a MOK kérte.

A MOK részéről felhívták rá a figyelmet, hogy Takács Péter a Mandineren azt állította: az Orvosi Kamara 160 oldalnyi, sokszor egymásnak ellentmondó információkat küldtek el az államtitkárnak.

Ez nem helytálló,

ugyanis egy 10 oldalas, szerkesztett dokumentumot küldtek el neki, amelyben tisztázták, a szerkesztetlen, hosszú javaslatokat egy külön e-mailben küldik el — közölték.

Őszintén reméljük,

hogy az a 10 oldals, szerkesztett anyag is eljutott az államtitkár úrhouz, és a jövőben is így kívánunk a beérkezett rendeletekre reagálni

— szúrt oda a MOK illetékese.

Emellett arról is szóltak, hogy az államtitkár korábban ígéretet tett rá, hogy olyan javaslat nem kerül az Országgyűlés elé, amelyet a MOK-kal nem egyeztettek.

Ez azonban nem fedi a valóságot,

mert a legutóbbi törvénytervezetet sem támogatták, mégis elfogadtatták azt a parlamentben — hívták fel a figyelmet.

A témát a legújabb, egészségügyre vonatkozó kormányzati rendelet szolgáltatta. Ennek következtében a magánegészségügyben dolgozók egy része átvezényelhetővé válik a közellátásba.

Az élő közvetítést több mint 1000-en követték nyomon élőben, és több mint 2000 komment érkezett az adás során. A tárgyalás végeztével a MOK képviselői a kommentszekciót ajánlották az államtitkár figyelmébe, hogy lássa, milyen indulatokat szült a legújabb törvénytervezet.

A találkozón komoly több kérdésben komoly vita kerekedett: ilyen volt például a teljesítmény alapú fizetés bevezetése, amellyel akár bércsökkenéshez is vezethet egyes dolgozók esetében. A másik ilyen pont volt — a már korábban említett — átvezényelhetőség kérdése.

Kiderült: egyes kérdésekben azért alakultak ki félreértések, mert

a törvénytervezet sok ponton átgondolatlan, pontatlan részleteket tartalmazott,

amelyek miatt e formában feszültségekhez vezettek.

A kamara vezetősége azt kérte, vezessenek be tesztidőszakot, mert a már januárban életbe lépő módosítások hirtelen változásokkal járhatnak. Ilyen a teljesítménymérő rendszer, amely egyes orvosok bérének 20%-os csökkentéséhez is vezethet.

Az orvosok képviselői leszögezték: semmilyen módon

nem hajlandók elfogadni a bércsökkentést,

míg Takács azzal mentegetőzött, hogy „objektív” mérőskálát szeretnének bevezetni, és

abból nem engednek, hogy ez az értékelés megjelenjen a rendszerben.

A legnagyobb vitát a magánorvosok közellátásba való átvezénylése okozta. Takács azt nehezményezte, hoogy a kormány eddig azért kapott kritikát, mert a magánellátás felé tereli a betegeket, most azonban az a baj, hogy most éppen fordítva tesznek.

A MOK részéről elmondták: nem az ötlettel van baj, hanem a részletekkel, ugyanis még mindig nem tudják, hol fognak dolgozni a magánból érkező kollégák, milyen biztosításuk lesz, illetve hogy ki fogja irányítani őket.

Az egyeztetésen derült ki, hogy az orvosoknak 1200 pontot kellene szerezniük öt év alatta szakvizsgájuk megújításához. Eszerint a normál rendelési időben végzett munkáért óránként egy pont, míg a hétvégén és ügyeletben végzett munkáért óránként 2 pont járna.

Számításuk szerint ez 5 év alatt nagyjából 3 és fél hónapnyi munkával járhat. A munkát tömbösíteni is lehetne, így nem kellene minden hónapban dolgoznia annak, aki visszatér az állami egészségügybe.

Hegedűs Zsolt felidézte azon híreket, amely szerint több vidéki kórházban bezárt a szülészet. A MOK etikai kollégiumának vezetője megjegyezte: értik, hogy ez politikailag is fontos kérdés, de erre

nem az a megoldás, hogy máshonnan vezényelnek át orvosokat.

Ehelyett inkább az orvosok motiválásában, a illetve a szaktudás szinten tartásában látják a megoldást.

További részletek a videóban:

(Magyar Orvosi Kamara/Facebook)

Valódi Hírek