Most érkezett: Így reagált az ellenzék Orbán botrányos évértékelőjére

Jobb lett volna, ha meg sem szólal.

Orbán Viktor hagyományosnak tekinthető „évértékelő beszédében” azt mondta, emlékei szerint a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, de úgy véli, mindennek ellenére hazánk rendkívüli teljesítményt nyújtott.

A Jobbik egyetértett Orbán ezen megállapításával, ám úgy látják, a nehézségek nagy részéért az Orbán-kormányt terheli a felelősség.

„Kudarcos válságkezelésük, az elhibázott gazdaságpolitikájuk csődközelbe juttatta az országot és a magyar embereket”

— hangsúlyozták közleményükben, megjegyezve, hiányolták a kormányfő felelősségvállalását, „helyette inkább az EP-re és Brüsszelre mutogatott”.

„A brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük”

— emelte ki a Jobbik.

Hozzátették:

a katások és az önkormányzatok kivéreztetéséről és a rezsicsökkentés eltörléséről nem esett szó.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy valódi társadalmi konzultációkra lett volna szükség a lakossággal, akiket a brutális drágulással szemben adócsökkentéssel kellett volna megóvni, és a kisvállalkozókat segíteni a jelenlegi helyzetben.

„A mai Kormányinfó előrevetítette, mire számíthatunk a magyar kormánytól a 2023-as évben: hazugságra és még több hazugságra, felelős kormányzásra, döntéshozatalra pedig továbbra sem”

— írta a Jobbik közleményében.

A DK szintén kifogásolta, hogy Orbán nem beszélt a magyar emberek mindennapi problémáiról, szerintük azért nem – fogalmaztak – „mert nem képes megoldani ezeket, elvesztette ugyanis az irányítást Magyarország sorsa felett”. Molnár Csaba a DK ügyvezetője Orbán beszéde alapján szintén úgy látja,

nem lehet fordulatra számítani a kormánytól.

„Marad az elmúlt 12 év orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat. Amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj”

— hangsúlyozta a politikus, aki szintén hiányolta, hogy nem esett szó

  • az Európában rekordmagasnak számító magyarországi élelmiszerárakról,
  • az orbáni infláció által okozott gazdasági károkról,
  • a hétszeres rezsiemelésről,
  • az üzemanyagárak emelkedéséről
  • vagy a tönkretett oktatásról és egészségügyről.

Molnár Csaba szerint ezek azért maradtak ki Orbán beszédéből, mert nem tud megoldást találni ezekre a kérdésekre. Molnár Csaba kiemelte: az Árnyékkormány lehet Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból, és egy európai országgá váljon.

A Momentum hasonló bírálatot fogalmazott meg közleményében. Úgy látják Orbán évértékelőjében

„nem vállalta a felelősséget azért, hogy hazánk az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb időszakát éli”.

Hangsúlyozták: megdöbbentőnek és kétségbeejtőnek tartják, hogy a kormányfő rendkívüli teljesítményekről beszél, miközben hazánkat gazdasági és megélhetési válság sújtja.

„Rekord árstopinfláció az élelmiszereken, elképesztően megemelt energiaárak, gyenge forintárfolyam, miközben családok sokaságának kell dönteniük aközött, hogy a hónap végén befűtik-e otthonukat, vagy bevásárolnak-e, ráadásul hónapok óta tüntetnek a tanárok és a diákok a megbecsülésért. Ez az év végi mérleg, amelyre Orbán Viktor csak az általa megszavazott szankciókat, az általa kinevezett minisztert, az általa kitalált és bevezetett gazdasági rendszert és saját pártja által megválasztott jegybankelnököt tudta hibáztatni”

— írták, hozzátéve, káoszkormányzást hajtott végre a Fidesz, és továbbra is hazudnak a magyaroknak, még saját szavazóiknak is. A Momentum szerint

Magyarországnak inkább egy szakértő és felelősségvállalásra képes, őszinte kormányfőre lenne szüksége.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke Facebook-oldalán úgy fogalmazott: Orbán Viktor év végi „rendkívüli felelősségáthárító” nemzetközi sajtótájékoztatóján a rekord mértékű, 20 százalékot meghaladó inflációért Matolcsy Györgyöt tette felelőssé, az energiaárakért az Európai Uniót, a szomszédunkban dúló háborúért pedig a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem az oroszok a felelősek, azért azonban az ellenzéket okolja, hogy a Paks 2 projekt kivitelezése nem az ütemterv szerint halad.

(index.hu)

Valódi Hírek