Orbán a kormányinfón: Rendkívül jól teljesített Magyarország 2022-ben (+videó)

Úgy tudja, a kormány havi 400 euró támogatást ad minden családnak.

Kedden derült ki, hogy Gulyás Gergely szerdán kormányinfót tart — nem is akárki társaságában. Orbán Viktor a Miniszterelnökséget vezető miniszter vendég, aki nemcsak értékeli az elmúlt évet, hanem még kérdésekre is fog válaszolni — évente egyszer megteszi ezt a szívességet.

„Az az alkotmányos szokás Magyarországon, hogy az év elején vagy végén nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk.”

— hívta fel a figyelmet az elején Orbán, milyen különleges alkalom is a szerdai.

Ez az elmúlt 30 év legnehezebb éve Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök. Azonban szerinte rendkívül jól teljesített az ország, kezdve a parlamenti választásokkal. Ekkor meg kellett védeni Magyarország függetlenségét, mert a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek benne részt, mint eddig sohasem.

A szankciók is szóba kerültek természetesen: ez volt a második nagy teljesítménye az országnak. Szerinte aki fegyvert szállít Ukrajnának, vagy finanszírozza az ukrán állam működését, az benne van a háborúban. Magyarország ezzel szemben azt képviseli, hogy azonnali tűzszünetre van szükség.

Ennek ellenére, bár ez nem a mi háborúnk, teljesítettük keresztényi kötelezettségünket, és segítettük a menekülteket – fogalmazott.

A harmadik teljesítmény a „migráció megállítása”. Szerinte nincs még egy olyan ország, amit egyidejűleg „az illegális migránsok is támadnak”, és az ukránok is elárasztanak.

A negyedik az energiaimport volt, ami 10 milliárd euróval többe került, mint tavaly, amelyet úgy teremtett elő az ország, hogy közben energiatámogatást nyújt a családoknak.

Szerinte a kormány minden családnak minden hónapban 400 euró támogatást nyújt.

Az ötödik teljesítmény a munkaalapú társadalom megőrzése volt, soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint idén.

A hatodik teljesítmény, hogy a „hungarofóbia ellenére” elérték a megállapodásokat az EU-val.

Ezután még pár szóval kitért 2023-ra. Az a legnagyobb cél, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és az európai recesszióból is. A 25 éves kor alatti adókedvezményt ki szeretnék terjeszteni a 30 év alatt szülő nőkre is.

Ezután következtek az újságírói kérdések.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az Európai Parlamentet el kell törölni a mostani formában, és a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálnia bele.

Azt is elmondta az ukrán hitellel kapcsolatban, hogy az a tapasztalata, hogy egyedül nem érdemes európai intézkedéseket megvétózni, és a kompromisszumra kell törekedni.

Orbán szerint a magyar energiaárakat soha sem mozgatták, és stabilitást tudnak biztosítani. A mostani árakat sem akarják mozgatni, és a piaci árhoz igazítani.

„Nix ugribugri!”

— jelentette ki.

Az MTA álláspontját a tanárokkal kapcsolatban, mi szerint nem szabad kirúgni őket, nem akarja véleményezni. Szerinte ezzel nyílt törvénysértésre szólítják fel a kormányt. Úgy tudja, Magyarországon

szélesebbek a tiltakozás lehetőségei,

mint Európában máshol. Ha valaki nem a törvényes formát választja, annak következményei lesznek.

Azzal azonban egyetért, hogy a tanárok fizetését meg kell emelni. Azt ígérte, biztosan lesz 10% béremelés, ennyit tud a magyar gazdaság biztosítani. Ezt hat év alatt fogják végrehajtani, ha jönnek az uniós források, akkor három év alatt.

Matolcsy György szavaival annyiban ért egyet, hogy egész Európa válságban van, az összes uniós országot fenyegeti a recesszió. A magyar kormánynak az a célja, hogy ebből mi maradjunk ki, erre tervük is van.

Ő megérti Matolcsyt, mert régen volt jegybank-elnök olyan nehéz helyzetben, mint most, és óriási nyomás van rajta.

„Nehezebb helyzetben van, mint én.”

— mondta Orbán Viktor. Megérti, hogy Matolcsy „unortodox módon” viselkedik a nyilvánosságban.

Azt is elmondta, hogy Csák János miniszter Hoppál Péterből kormánybiztost szeretne csinálni.

Pintér Sándort is értékelte, egyetértette vele, hogy neki a vezetéshez kell értenie, nem az oktatáshoz. Az is felmerült, hogy egyszer a miniszterek minisztériumait megcserélik, hogy mindenki kipróbálhassa magát mindenhol.

Nem szerepel a napirenden, hogy Kijevbe látogat jövőre.

Nem lát kapcsolatot a 2006-os kordonbontás és a tanárok tiltakozása között, mert akkor megsértették a szabadságjogaikat.

Az árstop kérdését a jegybank feladatának tekinti. Ők felelnek az áremelkedésért, ezekről ők tudnak elemzést készíteni, azt nem látja hogy ha valaminek maximalizálja az árát, az miért emelné az árakat.

Arra a kérdésre, hogy mennyire kell az orosz függőséget csökkenteni az energiába, azt válaszolta, hogy Paks2 is azért kezdődött, hogy csökkentsék a függőséget. Ő megtett mindent hogy mára kész legyen, de Paks2-t mindenki elgáncsolta, az ellenzék, Brüsszel is.

Ezzel kapcsolatban fontos kérdés, hogy szankcionálják-e az atomenergiát. Ez állandó kérdés Brüsszelben.

A forint árfolyama elszakad a magyar gazdaság tényleges teljesítményétől, az euróhoz való csatlakozás tapasztalata szerint lelassítja az ország gazdasági növekedését, erre karnyújtásnyira van egy példa, ha fel akarunk zárkózni, akkor forintnak kell maradnia.

Az Európai Néppárt nem tudja már visszanyerni a Fidesz kezét, már elkeltek, máshol vannak.

A BBC bátorítja Orbánt, hogy adjon több interjút. Azt gondolja, ezzel csökkenteni tudják a vélt vagy valós hungarófóbiát. Ő például már 14 éve vár egy interjúra. Orbán erre annyit válaszolt, hogy ha van mondandója akkor majd ad interjút, de revolver kérdésekre válaszadással nem szívesen tölti az idejét.

Szerinte a kormány mindent jól csinált az EU-val való tárgyalásokban, nem az ő felelősségük, hogy visszatartják a pénzt.

Az adókhoz visszatérve, az ÁFÁ-t nem tervezik csökkenteni, mert ők a munkabéreket sújtó adókat csökkentik, hogy Magyarország vonzó legyen a cégeknek

A Telex megkérdezte, hogy meddig bírja még miniszterelnökként. Orbán erre azt válaszolta, hogy még nincs itt az ideje visszavonulni, jobb kormányon lenni mint ellenzékben. Egyébként sem lehet tudni meddig bírja az ember. A Fideszben sok olyan politikust lát, aki az utódja lehetne, de erről nem akart többet mondani.

Orbán Viktor azt gondolja, hogy jelenleg a magyar oktatásban a hittan és a testnevelés az egyik legfontosabb kérdés, mert a fiatalok testi és lelki igazságán múlik az ország jövője.

Cikkünk frissül…

Videó:

Valódi Hírek