Dagad a botrány: Kitüntetést kapott a költségvetési csalás miatt jogerősen elítélt fideszbűnöző

Az ítélet szerint Tátot 1 év 10 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

Siluan Mănuilă gyulai román ortodox püspök, úgy találta, hogy a Békés megyei Méhkerék jogerősen elítélt vezetőjét, Tát Margitot fogja leginkább érdemesnek találni a térségi nemzetiségi díjra.

„Őszentsége Siluan atya, Magyarország román ortodox püspöke a magyarországi román közösségért kitüntetett. Szívből gratulálok, Felség!”

— ezzel a szöveggel, továbbá egy, a magas rangú egyházi méltósággal készített közös fotó kíséretében jelentette be az örömhírt Facebook-oldalán Tát Margit, aki a Fidesz színeiben az alig kétezer lakosú, szinte csak románok lakta Méhkerék település vezetője. A Magyar Narancs megjegyezte, az hogy ki gratulál kinek és pontosan miért, az a bejegyzés alapján nem pontosan válik világossá, de legalábbis megfejtésre vár.

Néhány nappal korábban Méhkeréken rendezték meg a „Békés Megyei Nemzetiségek Napok díszünnepségét”, ahol Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Florin Vasiloni gyulai román főkonzul és Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke mellett számos magas rangú nemzetiségi képviselő, kormánytisztviselő és a megyei nemzetiségek jól ismert képviselői is feltűntek.

„Megtisztelő, hogy Méhkeréket választották”

— közölte szintén közösségi oldalán Tát.

Az esemény házigazdája és egyúttal főszereplője is Tát volt, aki mindenkit fogadott, mindenkivel kezet fogott és közös fotót készített minden jelenlévővel. A rendezvény kereteiben a térségi Nemzetiségi Díjakat adták át az arra érdemeseknek tartottak részére. A Viharsarokban élő románok, szlovákok, németek és romák egy-egy képviselőjének munkáját ismerték el emlékplakettel.

Tát Margitot hosszú tárgyalások után ez év februárjában

jogerősen bűnösnek találták költségvetési csalás bűntettében.

A Gyulai Törvényszék kimondta: Méhkeréken nem valósult meg egy európai uniós finanszírozású, gyerekeknek szánt bűnmegelőzési program, amellyel kapcsolatban rengeteg szabálytalanság és csalás is bebizonyosodott. A projekt teljes költsége 31 millió forint volt, a vádiratban pedig a következő volt olvasható:

„Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa”.

A jogerős ítélet szerint Tátot 1 év 10 hónapos börtönbüntetésre ítélték,

amit két év próbaidőre felfüggesztettek és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtották. A bíróság azt is kimondta, hogy mivel a költségvetési csalást a polgármester közmegbízatását felhasználva hajtotta végre, ez még súlyosabb megítélés alá esik. Így nem mentesítették a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól. Tehát, amíg Tátnak felfüggesztett szabadságvesztése tart, addig büntetett előéletűnek számít, és ezért erkölcsi bizonyítványt sem kaphatna.

Tátnak ezzel megszűnt a polgármesteri tisztsége, azonban sok bántódása nem esett, hiszen újra megmérethette magát a június 19-re kiírt időközi polgármester-választáson. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetési csalásban való bűnösség és a büntetett előélet ellenére nyáron a méhkerékiek újraválasztották Tát Margitot, azzal az indoklással, hogy „az elmúlt években sokat tett a faluért”.

(magyarnarancs.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/19/ma-ujravalaszthatjak-a-koltsegvetesi-csalas-miatt-jogerosen-elitelt-fideszes-polgarmestert-bekes-megyeben

Valódi Hírek