Nulla szavazatot kapott az időközi választáson: Utánajártak, miért utálják ennyire a jelöltet a faluban

Ritkán esik meg, hogy valakire senki sem szavaz.

Ingyenes áram- és gyógyszerellátást, napelemtelepet ígért mindenkinek, mégsem gyűjtött egy fia szavazatot sem a nyírpilisi polgármesterségért induló három jelölt egyikeként Szarka György. A 800 lelkes Szabolcs megyei községben amiatt kellett most vasárnap időközi választást tartani, mert a képviselő-testület feloszlatta magát, így új településvezetőre és önkormányzati képviselőkre is szükség volt.

Biztosra vehette a győzelmét az eddigi polgármester Buzás Jánosné, ám 60 szavazattal megelőzte őt egy 26 éves fiatalember, Beri Márk, aki 266 voksot kapott.

A Blikk ellátogatott a településre, hogy megtudják, mi az oka ennek a csúnya vereségnek. Szarka Gyurkát – ahogy az itt élők hívják – a településen évtizedek óta nem látták, de valóságos legendák keringenek róla. Hosszú ideje ugyanis Németországban él, ott alapított családot, biztos megélhetése, jó élete van, a helyiek sem értik, mi húzná őt vissza „a nyomorba”.

„Három napra hazajött, hogy kampányoljon és bejegyeztesse magát. De ennyi. Biztos megélhetése, jó fizetése van kint, felszolgáló egy müncheni étteremben. Egy nyírpilisi polgármesteri fizetésért ott hagyná azt az életet? Azt mondja magáról, közgazdász meg bankár… de csak úgy, ahogy maga vagy én!”

– legyint Beri Zsolt, akinek az öccsét választották meg polgármesternek, ezért nagyon boldog.

Az már érthető, hogy Szarka György miért nem szavazott saját magára, ugyanis ott sem volt a választáson, ám akad egy személy, akinek legalábbis illett volna: Bernadett volt a delegáltja, aki bár megígérte a szavazatát Gyurkának – aki nem mellesleg Bernadett édesapjának a testvére –, mégsem adta oda.

„Én megmondtam neki is. A biztosra adtam a szavazatomat. Azzal az egy szem vokssal ment volna? Beri Márk viszont nagyon jó polgármester lesz nekünk, fejlődést várunk tőle. Gyurka azóta letiltott a közösségi oldalairól, az üzeneteimre sem reagál”

—tárja szét a karjait a kétgyermekes édesanya a Blikknek.

„Az a baj vele, hogy nem hiteles. Dolgozott bankban, ingatlanüzletekbe is belevágott, megvan a magához való esze. Üzleti kapcsolatai is vannak, az sem igaz, hogy tanulatlan, öt-hat nyelven is beszél. (…) Kerek-perec elmondta azt is, hogy pár év után ő elköltözne innen, menne a járási hivatalba dolgozni. Mit ér az a polgármester, akit nem lehet elérni, oda se lehet menni hozzá az ügyes bajos dolgainkkal? Élje csak tovább az életét”

—mondta Zoltán.

Szarka Györgyöt természetesen a Blikk is igyekezett megszólaltatni, ám a megkeresésre nem reagált. Feltöltött azonban egy hosszú Facebook-videót, amiben felfedte a szándékait. Többek között arról beszél a támadóinak is üzenve, hogy átfogó napelemprogram kellene a falunak, amihez előbb le kell dózerolni a nyomortanyák kunyhóit.

„Bele kell nézni a tükörbe és megnézni, én mit értem el eddig, illetve ti mit értetek el 30 év alatt. Én Nyugat-Európában élek 32 éve, itt szereztem a diplomáimat, nem elzavarni kell azt, aki intelligensebb”

– kampányolt maga mellett Szarka György a videóban.

Valódi Hírek