Orbán botrányától hangos Németország, mindenhol erről cikkeznek

„A tekintélyuralom elleni harc csak most kezdődött el.”

A Der Spiegel német hetilap, Európa legnagyobb hírlapjainak egyike, cikkében arról írt, hogy végre vége a büntetlenségnek, Orbán Viktor számára világossá tették, hogy nem zsarolhatja tovább a többi tagállamot, de hozzátették azt is, még további ilyen történelmi lépések szükségesek.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a frissen kirobbant uniós vesztegetési botrány miatt attól tartanak, hogy nem kíséri kellő figyelem, hogy mekkora sikert ért el az EU a korrupció és a jogállam lebontása elleni küzdelemben. A fejlemények pedig arra mutatnak rá, hogy mindennek történelmi jelentősége van.

„Természetesen ez is kompromisszum árán jött létre, az unióban ez már csak így szokott lenni. De ezúttal nem érheti szó a ház elejét, mivel eredetileg ugyan 7,5 milliárdot akartak visszafogni, de a 6,3 milliárd sem kevés pénz. A legfőbb azonban az, hogy

immár nem lehet megúszni a disznóságokat, és Brüsszelt nem lehet revolverezni”

— hangsúlyozta a lap.

Kiemelték, hogy Orbán egész végig abban reménykedett, hogy az EU összeomlik a vétófenyegetés miatt, ám értésére adták, hogy nélküle is döntést hoznak az ukrán hitellel kapcsolatban, amiből pedig az következik, hogy aki visszaél a vétóval, az számíthat arra, hogy megkerülik. Ezt az üzenetet a lengyelek is tudomásul vették.

Mindez pedig az Európai Parlament munkájának köszönhető, mert a képviselők hosszú éveken keresztül sarkallták arra a Bizottságot, hogy végre lépjen fel határozottabban. Még az utolsó pillanatig is akadtak olyan döntéshozók, akik elkerülték volna, hogy felelősségre vonják Orbánt. Sokáig az európai kormányok sem mutattak arra hajlandóságot, hogy keményebben fellépjenek egyik tagállamukkal szemben.

Azonban felhívták a figyelmet, hogy még most sem értek véget erőfeszítéseik. Az Orbán-kormány hatalmának „gerincét” képező kegyencrendszer olyan mély gyökereket eresztett, hogy azokat enyhe intézményi reformokkal már nem lehet felszámolni.

„A magyar példa alátámasztja, hogy hatalmas árat kell fizetni, amiért az EU ilyen sokáig habozott. Orbán ezen felül külön eset, mert

ennyire pofátlanul senki sem használta ki az uniót saját hatalmi céljai érdekében”

Most pedig minden attól függ, hogy következetesen megy-e tovább a Bizottság és a tagok együttese az újonnan kijelölt úton.

„Nem szabad engedniük a nyomásból, mert különben nem riadnak vissza a magyar és a lengyel példa lehetséges követői. Éppen az a legnagyobb veszély, hogy a szervezet rövid kitérő után visszatér a bejáratott módszerekhez. Pedig látszik, hogy a pénz a leghatékonyabb eszköz a korrupció ellen és a jogállam védelmében”

— írták.

Megjegyezték, ezen túl szükség lenne egy olyan testületre, amely akkor lépne fel, ha észleli, hogy veszélyben a jogállam, és az nem csupán a közös pénzügyeket fenyegeti. Ez esetben nem lehetne azt mondani, hogy a politika diktál, viszont az esetleges retorziót sokkal komolyabban kellene venniük az érintett hatalmaknak.

„A tekintélyuralom elleni harc csak most kezdődött el”

— hívta fel a figyelmet a német a hetilap.

Egyébként a témával rengeteg nemzetközi lap is foglalkozott, többek között a Der Standardt, a tagesschau.de portál, vagy az Emerging Europe is kiemelt kérdésként kezelte a magyar kormány ügyét.

(spiegel.de)

Valódi Hírek