Árnyékkormány: Leállhat a termelés a Dunaferrben! (+videó)

Azonnali kormányzati beavatkozást sürgetnek.

Az már a múlt héten kiderült, hogy a cég csak részben fogja tudni kifizetni a dolgozóit, ezen a héten ugyanakkor az is eldőlhet, hogy végleg be fog-e zárni. Ide vezetett, hogy a vasmű egyáltalán nem kapott semmiféle kormányzati segítséget — hívta fel a figyelmet Mezei Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere hétfőn.

Hozzátette: pedig az ország egyik legnagyobb ipari vállalatáról beszélünk, amely 4500 embert foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer ember megélhetését biztosítja.

A politikus kiemelte: a vasmű szerves része Dunaújváros működésének és a magyar gazdaságnak.

„Mind a dunaújvárosiaknak, mind a magyaroknak elengedhetetlen érdeke, hogy működjön. Dunaújváros alpolgármestereként, nem egyszerű kormányzati mulasztásnak, sokkal inkább a dunaújvárosiak elárulásának tartom, hogy idáig fajult a helyzet.

A Dunaferrt meg kell menteni!”

— jelentette ki Mezei Zsolt, aki arra figyelmeztetett, ha nem történik megoldás az ügyben, több ezer ember fogja elveszíteni megélhetését.

Hozzátette: a város eddig kizárólag az Árnyékkormány segítségére számíthatott, mára az Árnyékkormány a dunaújvárosiak egyetlen reménye, hogy megmeneküljön a vasmű.

Kordás László, bér- és munkaügyi árnyékminiszter elmondta: az Árnyékkormány már idén szeptemberben sürgette a kormányzati beavatkozást, éppen azért, hogy soha ne jussunk el idáig. Hozzátette: a történet, amit az Árnyékkormány megjósolt, sajnos megvalósult.

„Most már az uralkodó utolsó órában vagyunk”

— hangsúlyozta, hozzátéve, ha meg akarjuk menteni a Dunaferrt, ehhez az alábbi intézkedéseket kell meghozni mindenképpen:

  • Az Árnyékkormány továbbra is kormányzati beavatkozást sürget.
  • Az Árnyékkormány szerint állami garanciavállalás kell ahhoz, hogy a Dunaferr alapanyag-beszállítóit is ki lehessen fizetni.
  • Az Árnyékkormány szerint a Dunaferr kiemelt munkaerő-piaci szerepe miatt, indokolt a növekvő energiaárakból az állami kompenzáció.
  • Az Árnyékkormány szerint szükséges a béralap létrehozása, annak érdekében, hogy a munkavállalók fizetése biztosított legyen, és hogy mindenki megkapja a teljes bérét.
  • Ugyanígy gondoskodni kell a cég jövőjéről is. Közölte: a kormány nem teheti meg, hogy 4500 családot hagy az út szélén.

Videó:

.

Valódi Hírek