Döbbenet: Szijjártó Péter egy kétes hírű olasz botrányhőssel találkozott Rómában

„Sokat köszönhetünk neki” — írta Szijjártó.

Facebook-oldalán jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán, hogy római látogatása keretein belül megbeszélést folytatott Matteo Salvini vitatott megítélésű olasz miniszterelnök-helyettessel. A tárgyalás során a felek az „illegális migráció” és „az infrastrukturális kérdések” ügyei mentén folytattak „egyeztetéseket”.

„Matteo Salvini méltán szerzett hírnevet Európában, hiszen ő volt az első nyugat-európai állami vezető, aki világossá tette, hogy az illegális migránsok biztonsági kockázatot jelentenek Európa számára”

— írta a magyar külügyminiszter közösségi oldalán.

„Sokat köszönhetünk neki, az ő határozott kiállása nélkül sok tíz- vagy százezer illegális migráns érkezett volna Európába”

— vélekedett.

„A migráció jelentette kihívás ma sem múlt el, elég csak az olasz partokra vagy Magyarország déli határára nézni”

— tette hozzá.

„Miniszterelnök-helyettesként migráción kívül ma az infrastrukturális kérdések is előtérbe kerülnek, különös tekintettel a trieszti kikötőben végrehajtandó magyar fejlesztésekre”

— jelentette Szijjártó.

A 444 ugyanakkor emlékeztetett: a posztfasiszta Salvini volt az, aki nem engedte kikötni az embereket a tengerből kimentő civil szervezetek hajóit. Az Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajója csaknem három hétig állomásozott a szicíliai partoknál, 147 emberrel a fedélzetén.

Mint írták, kétségbeesésükben több ember is a vízbe vetette magát, miközben a kapitány kérvényezte, hogy a hajó kiköthessen egy biztonságos közeli kikötőbe.

A várakozás során több embert humanitárius vagy egészségügyi okok miatt a partra vittek, végül Lampedusán engedték partra szállni a még a hajón maradt 83 embert.

A szicíliai ügynökség kötelességmulasztással és emberrablással vádolta a volt belügyminisztert.

Mindezek után újra posztolt a külügyminiszter, mint bejegyzésében írta, „az olasz vállalatok is folyamatosan fejlesztenek Magyarországon, így már a kilencedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják.

Beruházásaik segítenek a gazdaság növekedési pályán tartásában”.

„Adolfo Ursoval egyetértettünk abban, hogy Európának sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy erősítse saját pozícióját a világgazdasági versenyben”

— fűzte hozzá.

(Szijjártó Péter/Facebook / 444.hu)

Valódi Hírek