Már egy fideszes vezetésű város három iskolájában is követelik, hogy vegyék vissza a kirúgott budapesti tanárokat

Betelt a pohár!

A három iskola pedagógusai közösen fejezték ki szolidaritásukat a kirúgott tanárok mellett, ezen túl pedig érdemi párbeszédet sürgetnek a közoktatás drámai állapota miatt. Az egyik iskola tanárai megjegyezték: a pedagógusok megfélemlítése a pártállami módszerekre emlékeztet.

A Debreciner számolt be róla, hogy a fideszes bástyának számító Debrecen több iskolája is tiltakozik a kormányzati „oktatáspolitika” ellen.

Beszámolójukban idézték az ország egyik legjobb kéttannyelvű gimnáziumának számító Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tantestülete 22 tagjának nyilatkozatát, amelyben szolidaritásukat fejezték ki a kirúgott tanárok ügyében. Mint fogalmaztak, „lelkiismeretük szerint jártak el, amikor tiltakoztak a közoktatás ellehetetlenítése ellen”.

Követelik továbbá, hogy

az Orbán-kormány a fenyegetőzések helyett folytasson érdemi párbeszédet, és teremtse meg közoktatás méltó feltételeit.

Nyilatkozatukat a Tanárok a Tanárokért csoport is közölte Facebookon:

Hangsúlyozták: a debreceni Tóth Árpád Gimnázium 29 tanára mélységesen elítéli a hatalommal való visszaélést, amely az oktatásügy mérhetetlen problémáinak megoldása helyett a problémákat szóvá tevő pedagógusok eltávolításával válaszol. Nyilatkozatukban azt követelik, hogy az oktatás ügyével kapcsolatban induljon érdemi párbeszéd.

Az egyik legélesebb hangvételű nyilatkozatot azonban a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának 47 jelenlegi és egykori tanára tette közzé:

„A pedagógusképzésben vállalt szerepünkből adódóan a szakmai utánpótlás helyzetét kritikusnak látjuk, különös felelősséget érzünk a tanárutánpótlás biztosítása ügyében. Elvárjuk, hogy az oktatásirányítás felelős vezetői foglalkozzanak érdemben a szülők, tanárok és diákok által megfogalmazott kritikai észrevételekkel,

ne tegyenek úgy, mintha minden rendben lenne!”

A Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium pedagógusai szintén szolidaritásukat fejezték ki a kirúgott tanárok miatt. Az iskola tanárai méltatták a diákok tiltakozó akcióit és a szülői támogatást is. Úgy fogalmaztak:

„Akciójukat az oktatás javításáért, a diákok és a tanári szakma érdekében vállalták, mert más eszköz nem maradt.

Őket munkakörükbe vissza kell helyezni!

A pedagógusok megfélemlítése pártállami módszereket idéz, ellentétes a diákok oktatáshoz való jogával.”

(debreciner.hu / nepszava.hu)

(Kiemelt kép: Tanárok a Tanárokért/Facebook)

Valódi Hírek