Egyre súlyosabb a helyzet: Már az ország minden pontján érzékelhető az üzemanyaghiány

A szakértő szerint az lenne a megoldás, ha kivezetnék a benzinársapkát.

Hétfőn reggel a hazai töltőállomások mintegy negyede arról számolt be, hogy üzemanyaghiány alakult ki kútjaikon. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője közölte: az üzemanyaghiányban közel 500 benzinkút érintett Magyarországon.

Bujdos Eszter szerint a Mol hétfőn ismét megpróbálja újraindítani a júliusban karbantartás miatt leállított százhalombattai olajfinomítót, ami jelenleg meghatározó szerepet tölt be az országban, hogy fenntartható legyen a benzinárstop. A szakember elmondta: amennyiben sikeres a finomító újraindítása, úgy átmenetileg mérsékelődhet a hiány.

„Egyre több benzinkúton alakultak ki hosszú sorok, a fővárostól kezdve a kistelepüléseken is érzékelhető az üzemanyaghiány. Ez már két hete elkezdődött, napról napra több benzinkút jelzi, hogy nem tudnak benzint és gázolajat eladni, hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis

a hazai kutak negyede számolt be hiányról”

— fejtette ki Bujdos Eszter a HVG-nek, hozzátéve, a készlethiány elsősorban a hatósági áras üzemanyagokat érinti, a piaci áron értékesített változatokból a kutakon nagyobb eséllyel lehet tankolni.

Közben az is kiderült, hogy Békés és Baranya megyékben még az országos átlagnál is kevesebb az üzemanyag. Arról is beszámoltak, hogy Pécs környékén pedig alig akad olyan benzinkút, amelyik működik.

Az idei évben már többször is hosszú sorok fogadták az autósokat benzinkutaknál, mert az emberek attól féltek, hogy elfogy a benzin, amire évtizedek óta nem volt példa Magyarországon.

Bujdos Eszter hangsúlyozta:

hosszú távon az lenne a megoldás, ha kivezetnék a benzinársapkát.

Megjegyezte: ebben az esetben visszatérnének az importőrök, amelyek tehermentesítenék a Mol-t.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek