Kálmán Olga megmutatta, mennyivel drágultak az alapélelmiszerek fél év alatt (+videó)

Az Árnyékkormány szerint nulla százalékra kell csökkenteni egyes alapélelmiszerek áfakulcsát.

Nap mint nap élnek át traumát a magyar emberek a boltokban, akár egy kisebb bevásárlás után is, amikor ránéznek a pénztárnál kapott blokkokra — mondta Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője, a DK országgyűlési képviselője csütörtökön.

A politikus sajtótájékoztatójában arról számolt be, hogy a Demokratikus Koalíció munkatársai is döbbenetes dolgot tapasztaltak meg, amikor idén május 10-én, majd alig fél évvel később, november 23-án, egy budapesti élelmiszerüzletben vásároltak.

Kálmán Olga elmondta: fél évvel ezelőtt ugyanazért a néhány termékért, ugyanabban az üzletben, 3607 forintot fizettek, pár napja azonban már 5337 forintot.

„Vagyis mindössze fél év alatt, 48 százalékkal drágult a kosár tartalma”

— mutatott rá a politikus, majd hozzátette, pedig csak hétköznapi áruk voltak benne.

Kálmán Olga a blokkokat is megmutatta, hogy így is szemléltesse az egészen kiugró áremelkedéseket:

  • 1 liter dobozos 2,8 százalékos dobozos tej ára 385 forintról, 749 forintra nőtt.
  • 1 kg barna kenyér ára 399-ről, 599 forintra emelkedett.
  • Fél kg pulykamell filé 1199 forint helyett, ma már – vagyis fél év múlva – 1673 forintba kerül.

„Az Árnyékkormány szerint, az orbáni infláció legfontosabb bizonyítékai, a bevásárlások után a pénztárnál kapott blokkok. Ezek leleplezik Orbán hazug magyarázkodását a szankciókról, és Brüsszelről”

— hangsúlyozta Kálmán Olga, kiemelve: ezt a megélhetési válságot Orbán Viktor 12 éves rombolása, a tönkretett forint, és a rezsi brutális emelése okozta. Hozzátette: ebből csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány jelenthet kiutat, amely

azonnal nulla százalékra csökkentené egyes alap élelmiszerek áfakulcsát, jövő március 31-ig.

A politikus arra is kitért, hogy az elképesztő drágulás mellett, mindannyian tapasztaljuk, hogy már nincs olyan, hogy kis bevásárlás. Mint mondta, amikor csak néhány dolgot dobunk a kosárba, hogy reggelit adjunk a gyermekünknek, vagy összedobjunk egy vacsorát munka után, nem tudjunk nem érzékelni, hogy minden, de minden megdrágult.

„Minden egyes bevásárlás elénk tárja a megélhetési válság sokkoló valóságát”

— mondta Kálmán Olga, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan nehéz eligazodni a ránk özönlő hírekben, százalékokban, vagy a KSH adatai között, azonban egy valaminek mindig hihetünk: a saját szemünknek.

Videó:

.

Valódi Hírek