Kiszivárgott: Titkos hangfelvételt készített egy fideszes politikus munkatársa a tanártüntetések résztvevőiről

Csupán a véletlennek köszönhető, hogy fény derült az esetre.

Beszámoltunk róla, hogy a napokban Dobrev Klára meghívására Brüsszelbe utaztak a pedagógus-szakszervezetek vezetői és képviselői, illetve azok a tanárok és diákok, akik az elmúlt időszakban kiálltak és tüntettek a magyar közoktatás ügye mellett.

Kedden az Európai Parlamentben egy, a belső nyilvánosságban meghirdetett találkozót szerveztek számukra, az egyeztetések során azonban egy elképesztő incidensről számoltak be.

Ujhelyi István EP-képviselő lapunkhoz is eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a diákok kifejezett kérése volt a teremben, hogy – ugyan beszélgetésük tartalma sajtónyilvános -, az itt elhangzottakat

ne rögzítsék, róluk fotó, illetve más felvétel ne készüljön a teremben.

Mint a politikus arról beszámolt, csak a véletlennek köszönhető, hogy a botrányos eset kiderült, ugyanis Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő egyik kollégája a hallgatóság sorai közt meglapulva, figyelmen kívül hagyva a diákok kérését,

titokban készített hangfelvételt az egyeztetéseken elhangzottakról.

A fideszes politikus szorgosan jegyzetelte is, hogy a csoport tagjai közül ki mit osztott meg a megbeszélés során. Miután pedig a fideszes pártkáder lebukott, a szervezők a jogtalanul készített hangfelvétel törlésére kérték még a helyszínen, amit meg is tett.

Ujhelyi István közölte: a fideszes munkatárs nem mutatkozott be, és arról sem szólt senkinek, hogy hangfelvételt akar készíteni. Ujhelyi felhívta rá a figyelmet, hogy a jogosulatlan és titkos hanganyag készítése

törvénytelen volt.

Ujhelyi a történtek után, Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt és Deutsch Tamást, a Fidesz-delegáció vezetőjét arra szólította fel, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot a történtekért.

Ujhelyi István közleményét a botrányos üggyel kapcsolatban alább idézzük:

„Titkos hangfelvételt akart készíteni egy fideszes EP-képviselő munkatársa a tanár-diák delegáció brüsszeli tanácskozásáról!

Azért ez már tényleg a legalja!

A Pegasus-botrány óta tudjuk, hogy a Fidesz szereti megfigyelni és lehallgatni a vele szemben kritikus közéleti szereplőket és civil embereket, de a mostani próbálkozásuk tényleg túlment minden határon.

Az elmúlt két napban Dobrev Klára meghívására, az S&D-frakció szervezésében fontos delegáció érkezett Brüsszelbe: a csoport tagjai között a pedagógus szakszervezetek vezetői mellett több olyan tanár és diák is helyet kapott, akik az elmúlt időszakban aktívan kiálltak és tüntettek a jogaikért. A csoport az Európai Bizottság illetékes döntéshozói mellett az Európai Parlament fontos képviselőivel is találkoztak; a programok szervezéséből jómagam és brüsszeli kollégáim is kivették a részüket.

Tegnap az Európai Parlamentben egy, a belső nyilvánosságban meghirdetett találkozót szerveztünk a számukra, ahol EP-képviselőkkel és az EP szakértőivel osztották meg tapasztalataikat, élményeiket és érzéseiket a magyarországi közoktatás problémáival, a pedagógusok tarthatatlan helyzetével, illetve a kiállásukat követő megfélemlítő, ellehetetlenítő fideszes lépésekkel kapcsolatban.

A diákok kifejezett kérése volt a teremben, hogy – tartva a hazai retorziók folytatásától – bár a beszélgetésük tartalma sajtónyilvános, az elhangzottakat ne rögzítsék, róluk fotó- vagy más felvétel ne készüljön a teremben; ezt többször egyértelművé is tették. (Milyen végtelenül szomorú egyébként, hogy a fiatalok ennek szükségét érezték a hatalom túlkapásainak kivédése érdekében, de mint hamar kiderült: egyáltalán nem indokolatlanul).

A találkozó során ugyanis a véletlennek köszönhetően derült ki, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő egyik munkatársa a hallgatóság között megbújva – nyilvánvalóan felettese utasítását követve –

a kérés ellenére titokban hangfelvételt készít az elhangzottakról és részletesen le is jegyzeteli,

hogy a csoport tagjai közül ki és mit osztott meg a brüsszeli beszélgetésen.

Miután a fideszes munkatárs lebukott, a szervezők a jogtalanul készített hangfelvétel törlésére kérték még a helyszínen – ennek ő eleget is tett.

A fideszes munkatárs a rendezvényen nem mutatkozott be, azon szándékáról pedig, hogy hangfelvételt kíván készíteni az elhangzottakról, előzetesen egy szót sem szólt a jelenlévőknek. Ez nemcsak, hogy erkölcstelen és példátlan, de

a jogosulatlan és titkos hanganyag készítése jelen esetben konkrétan törvénytelen is volt.

Nyilvánvaló, hogy a fideszes munkatárs főnökeinek szándéka az volt, hogy az elhangzottakat később felhasználva – akár azokat manipulálva – a Fidesz-kormánnyal szemben kritikus pedagógusok és diákok ellen fordítsák, esetleg őket emiatt további retorziókkal, média-zaklatással büntessék.

Az a minimum, hogy lebukásuk után Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és Deutsch Tamás, a Fidesz-delegáció vezetője

nyilvánosan bocsánatot kérnek a történtekért,

megkövetik a magyar diákokat és tanárokat, illetve megnyugtatóan tisztázzák, hogy mennyire rendszeres és bevett gyakorlat a Fidesz EP-képviselői, illetve munkatársai esetében, hogy az érintettek kifejezett kérése ellenére titkos hangfelvételeket gyártanak kormánykritikus eseményekről.

Ujhelyi István

EP-képviselő

(S&D-frakció magyar delegáció)”.

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek