FRISS: Dobrev Kláráék az Európai Bizottság elé viszik a magyar oktatás ügyét (+videó)

Betelt a pohár.

Barkóczi Balázs, oktatási árnyékminiszter Dobrev Klárával közös keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a pedagógushiány enyhítéséről, és a pedagógusok védelméről szóló javaslatot előterjesztőként, azt a kulturális bizottság elé vitte, ám a fideszes többség azzal indokolta, hogy a plenáris ülés keretein belül nem hajlandók tárgyalni az ügyben, hogy „az ilyen viták nem a parlamentbe valók”.

A politikus közölte: felháborítónak tartja a kormánypárt „indoklását”, és mint mondta, ezért vitték el a szakszervezetek és a diákok képviselőit az Európai Parlamentbe az európai politikusok és döntéshozók elé.

Dobrev Klára, az Árnyékkormány vezetője hangsúlyozta:

a magyar oktatás drámai helyzetben van,

nyugodtan mondhatjuk, hogy összeomlott, mert összeomlásnak hívjuk azt, amikor gyerekek nem kapják meg azt a tudást az iskolában, amihez szükségük van ahhoz, hogy sikeres, boldog felnőttek legyenek.

„Az elmúlt 10 évben soha nem látott mennyiségű európai pénz érkezett Magyarországra, ennek egy részét a magyar oktatásra kellett volna költeni. Ehhez képest elmesélik a diákok, hogy nincsen fizikatanár, nincsen földrajztanár. Elmesélik, hogy még a budapesti elit gimnáziumokban is leesik a plafon és összedőlnek a falak, a mosdók állapotáról pedig már ne is beszéljünk”

— sorolta a politikus.

Kiemelte: Magyarország jövője múlik azon, hogy mi történik az oktatásban.

Dobrev Klára elmondta, ma az Európai Parlament politikusai és döntéshozói meghallgatták a diákok, a tanárok, és a pedagógus-szakszervezetek képviselőit,

akik elmondták, mi a helyzet Magyarországon az oktatással.

„Azt kértük tőlük, és azt kérték a szakszervezetek, azt kérték a tanárok és a diákok, hogy az európai uniós pénzek, a jövőben Magyarországra úgy jöjjenek, hogy szigorúan ellenőrzik, hogy azt mire költik, hogy soha többet ne fordulhasson az elő, hogy tíz év európai uniós pénzeső után, a magyar oktatás rosszabb helyzetben legyen, mint tíz évvel ezelőtt”

— közölte Dobrev Klára, hozzátéve, ebbe az országba az európai uniós pénzeknek akkor szabad jönnie, és úgy szabad jönnie, ha az tényleg oda kerül ahova való: a magyar iskolákhoz, a magyar pedagógusokhoz.

Videó:

.

Valódi Hírek