FRISS: Rengeteg ember tüntet az Orbán-kormány ellen

Valami elindult.

Beszámoltunk róla, hogy 8 pedagógust kirúgtak a tankerületek szerdán, többen a tanóráikon a diákjaiktól tudták meg, hogy másnap már nem dolgozhatnak. A lépés hírére a diákok azonnal tüntetés szervezésébe fogtak, amely 18:30-kor kezdődött a Belügyminisztérium épülete előtt.

Az Egységes Diákfront által szervezett demonstráción szemmel láthatóan rengetegen gyűltek össze, javarészt fiatalok. A tüntetésen zúg a

Szabad ország, szabad oktatás!

A tiltakozáson részt vesz a tanárokat képviselő Tanítanék Mozgalom is. A tüntetésen Törley Katalin — akit a polgári engedetlenségben való részvételért már korábban kirúgtak — sorolja az előzményeket, illetve a kirúgások hátterét. Elmondta: a pedagógusokat azért bocsátották el, mert kiálltak az oktatás szabadságáért.

Az élő közvetítést alább lehet követni:

A Karinthy Gimnázium egyik kirúgott tanára, Rábai János azt mondta, nem fogják őket elhallgattatni. „Láttam, hogy a hatalom fájdalmat okoztak a diákjaimnak, ezt pedig nem fogom hagyni”, — mondta.

„Én ma nem engedetlen vagyok, hanem mérges” — ezt már Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium egy másik pedagógusa mondta. A Tanárok a tanárokért mozgalom nevében pedig bejelentette, hogy a mozgalomhoz csatlakozó több száz tanár is engedetlenségbe kezd.

Az Egységes Diákfront egyik aktivistája bejelentette, hogy december 8-án országos ülősztrájkot tartanak. Másnap, december 9-én az MTVA épülete elé vonulnak, hogy bemondassák milyen a közoktatás helyzete Magyarországon.

Ugyanakkor bejelentették azt is, hogy már szerda estétől határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium épülete előtt.

20 órakor véget ért a demonstráció.

Valódi Hírek