Videóval: Fellázadtak az emberek — rendszerellenes tüntetéshullám kezdődött Kínában

A párt alábecsülte az emberek haragját.

Ugyan valamivel kevesebben tüntettek hétfőn, mint a hétvégén, ám úgy tűnik, nem könnyű elfojtani a demonstrációkat. A hírek szerint többeket letartóztattak és elszigetelt összecsapások is kitörtek. A pekingi vezetés igyekezne titokban tartani a tüntetéseket, így az erről szóló jelentéseket, híradásokat, és videofelvételeket gyorsan töröltetik a közösségi médiatérből.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján a tüntetésekről újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a kérdés nem felel meg a tényeknek, és úgy fogalmazott,

„hisszük, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetésével és a kínai nép támogatásával a járvány elleni harcunk sikeres lesz. Ezt a nagy sikert azonban egyelőre nem látni, de

az emberek frusztrációja nőttön nő”.

Az AFP újságírója jelentős rendőri fellépésről és kék kordonokról számolt be, amiket vélhetően a további tüntetések megakadályozására eszközöltek. Az országossá duzzadt tüntetéseket egy lakástűz váltotta ki, amely csütörtökön tíz ember halálát okozta az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban, Ürümcsiben.

A tüntetések rövid időn belül az ország több nagyvárosára is átterjedtek, köztük Pekingre, Sanghajra és Vuhanra. Vasárnap este 300-400 ember gyűlt össze a fővárosban, Pekingben — közölték az AFP tudósítói.

A demonstrálók

nagyobb politikai szabadságot és Hszi Csin-ping elnök lemondását is követelték.

Ezek az események, mindenképpen új fejleményként értékelhetők Kínában. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a nemrégiben harmadik mandátumát megszerző kínai elnök távozásáért tüntessenek. Victor Gao volt kínai diplomata elismerte:

ritkán van példa ilyen megmozdulásokra Kínában.

A külföldi tudósítóknak nincsen könnyű dolguk, ha szeretnének beszámolni az eseményekről. Hétfőn reggel a BBC közölte: egyik újságíróját őrizetbe vette és megverte a rendőrség, miközben a sanghaji tüntetésekről tudósított. Hozzátették: rendkívül aggódnak Ed Lawrence újságíróval való bánásmód miatt, akit letartóztattak és megbilincseltek. A brit külügyminisztérium is tiltakozott az eset miatt. A tudósítót hírek szerint később szabadon engedték.

Alfred Wu Muluan, a Szingapúri Egyetem kínai politikai szakértője az AFP hírügynökségnek elmondta: az emberek mostanra már forrongnak, mert nincs egyértelmű irány a zéró Covid politika megszüntetésére. Hozzátette:

a párt alábecsülte az emberek haragját.

Az események következtében Kína minimális engedményt mégis bejelentett hétfőn. Egyes esetekben enyhítéseket rendelhetnek el Pekingben — értesült az AP hírügynökség. Jelentésük szerint a helyi önkormányzat bejelentette, többé nem állít kerítéseket, hogy elzárják a bejutást azokba a lakókomplexumokba, ahol koronavírus-fertőzéseket állapítottak meg.

Videó:

(The Telegraph / nepszava.hu)

Valódi Hírek