FRISS: Akkora a córesz, hogy már a NAV-nak is van majdnem ötmilliárdnyi tartozása

Az ország, ahol az adóhivatal is tartozik.

Beszámoltunk róla korábban, hogy év végig továbbra is csak a Pénzügyminisztérium engedélyével lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni. Most a tárca ATV-hez eljuttatott közleményében cáfolta és “kacsának” nevezte a hírt.

Egy úgynevezett “2000-es” kormányhatározat jelent meg szeptember végén arról, hogy a kormány alá tartozó szervek néhány tételtől eltekintve, október végéig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A hvg.hu október végén már arról írt, hogy a kifizetési stopot október 31-ről két hónappal meghosszabbították.

A Pénzügyminisztérium úgy reagált, hogy ez a hír kacsa, az azonban tény, hogy a közintézmények lejárt adóssága a kifizetési stop hatására 120,5 milliárd forintra ugrott, ezzel a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját, ugyanis 2013-ban 120,9 milliárd forinton tetőzött az adósságállomány.

A Népszava hétfőn azt írta: az októberi lejárt tartozás 42,1 milliárd forint, ilyen gyors egyhavi eladósodásra

még soha nem volt példa.

Az év elején 25 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, júliusra ez közel megduplázódott, 47 milliárd forint lett, a kövező három hónapban újra duplázódott az adósság, vagyis egyre inkább romlott a költségvetési intézmények pénzügyi helyzete — írta a lap.

Hozzátették, hogy már a körbetartozás is megjelent, ugyanis a költségvetési intézmények már egymásnak sem fizetnek.

A közintézmények leginkább az áruszállítóknak nem fizetnek (75 milliárd), ezt követik a ki nem fizetett egyéb számlák 24 milliárd forint értékben (mint például a szerződéses munkavégzés, vagy a szolgáltatásvásárlás), és csak harmadik helyen van a rezsitartozás 11 milliárddal.

Korábban szinte csak a kórházak, egészségügyi intézmények halmoztak fel tartozásokat, mára 46,7 milliárd forint az ilyen intézmények lejárt adóssága, ami az összetartozásnak „csupán” harmada.

A lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban halmozódott fel — írták.

Még a NAV-nak is van 4,8 milliárdnyi lejárt tartozása.

Ez az adósság három hónapja halmozódik, ami arra utal, hogy komoly pénzügyi gondokról lehet szó.

Valódi Hírek