Elképesztő számok derültek ki: Így hatnak az orbáni megszorítások

A közszolgáltatásokon is spórolnak Orbánék.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatairól közzétett Magyar Bankholding-elemzés, arra hívta fel a figyelmet, hogy az államhoz kötődő beruházások közül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 13,2 százalékkal csökkentek a beruházások.

Az idei harmadik negyedévében továbbra is kifejezetten dinamikusan, a várakozásokat érdemben felülmúlva, 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az előző negyedévi 7,8 százalékos növekedés után, míg 1,9 százalékkal bővült az előző negyedévihez képest szezonálisan kiigazítva, így a beruházások volumene történelmi csúcsra emelkedett — idézte az elemzést a privátbankár.hu.

A Magyar Bankholding elemzői szerint a beruházások növekedése a háztartások és a vállalkozások erőteljes aktivitásának köszönhető, míg a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat. Mivel a beruházások a GDP növekedését meghaladó mértékben nőttek, a beruházási ráta tovább emelkedhetett,

a GDP jelentős lassulását pedig a készletek jelentős visszaesése okozhatta a harmadik negyedévben.

Kiemelték: a növekedésben lényeges szerepet játszottak a külföldi vállalkozások fejlesztései.

A beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél ugyanakkor

a fejlesztések 10,5 százalékkal csökkentek.

Az államhoz kapcsolódó beruházások közül

  • a közigazgatás,
  • védelem,
  • kötelező társadalombiztosítás területén

13,2 százalékkal csökkentek a beruházások.

A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágazatban elsősorban a versenysporttal kapcsolatos beruházások magas bázisa miatt

28,9 százalékkal csökkentek a beruházások.

A humán egészségügyi, szociális ellátásban 18 százalékkal, az oktatásban 7,4 százalékkal csökkent a beruházások volumene.

Az oktatási beruházásokra kedvezően hathat az uniós forrásból a felsőoktatásra szánt 1500 milliárd forintos fejlesztési terv.

A víz- és hulladékgazdálkodás területén 8,8 százalékkal csökkentek a beruházások. Megjegyezték: az egészségügyben a következő években az Egészséges Budapest Program 700 milliárd forintos fejlesztési kerete érdemben járulhat hozzá a beruházásokhoz.

  • Az emelkedő kamatok,
  • a geopolitikai feszültségek miatt növekvő bizonytalanság és kockázatok,
  • valamint elszálló energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a vállalatokat a beruházásoktól,

azonban a jelenlegi energiaárak mellett az energiahatékonysági beruházások még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek, az emelkedő kamatok negatív hatását pedig a kkv-k számára továbbra is elérhető kedvezményes hitelkonstrukciók, valamint GINOP pályázatok ellensúlyozhatják.

Az emelkedő kamatok és a lakásépítési költségek, lakásárak meredek emelkedése, a vásárlóerő várható csökkenése a háztartások beruházásait fékezni fogja a következő időszakban, amit azonban az energetikai korszerűsítési kereslet megugrása ellensúlyozhat. A beruházásokat az állami beruházások jelentős visszavágása is fékezni fogja — olvasható az elemzésben.

(24.hu)

Valódi Hírek