Sokkoló ábrák mutatják meg, hogy egész Európában nálunk drágulnak a legdurvábban az élelmiszerek

Köszi, Orbán!

A magyar az EU harmadik legnagyobb inflációja, majdnem a duplája az EU-átlagnak, de akármilyen sokkoló ez az adat, önmagában nem biztos, hogy eleget elmond a drágulásról. Vannak ugyanis termékek, amelyeknél

egészen extrémek

a magyar folyamatok, és olyanok is, amelyeknél úgy tűnhet, hogy egészen mérsékelt az áremelkedés, legalábbis más magyar árukhoz képest.

Múlt héten az Eurostat közzétette, miként áll össze a mutató európai szinten, és hogy állnak az egyes termékekre lebontva az országok. A hvg.hu összeállítása alapján mutatjuk a legmegdöbbentő grafikonokat.

A legjobban a kenyér ára szállt el, egész Európában messze nálunk a legnagyobb a drágulás: ahogy a grafikonon is látszik, több mint kétszer akkora, mint a második helyen álló Lettországban:

.

A magyarországi tojásdrágulás is messze Európa-rekord, ha nem is olyan megdöbbentő mértékben, mint az a kenyérnél látszik.

.

A harmadik Európa-bajnok drágulást a vaj és a vajkrém mutatta be. Bár a második helyezett németeknél is másfélszeres a drágulás, a magyar vaj ára még ennél is nagyobb ugrást mutatott be:

.

Sajnos nem csak egy-két élelmiszer ára emelkedett nálunk drasztikusan: az összes élelmiszer átlagosan is durván drágult Magyarországon. Mutatjuk az összesített grafikont:

Valódi Hírek