Brutális egészségügyi hatása lehet, hogy Orbán rezsinövelése miatt százezrek fognak fagyoskodni

Nemcsak a betegekre, de az egészségesekre is veszélyes, ha nem megfelelő fokra van fűtve a helyiség.

A kormány még nyáron jelentette be, hogy az átlagnál többet fogyasztók a jövőben piaci árat fizetnek az energiáért, így a családi és sorházban élők, valamint az egy háztartásban többen élők esetében lényegében megszűnik a rezsicsökkentés, azaz akár háromszoros árat is fizetnek.

Nemrég írtuk meg, hogy egy 71 éves idős asszony nem tudja fűteni a lakását, és ételre sincs pénze. Csak egy elrettentő példa, hogy az Orbán-kormány mennyire „törődik” a magyar emberekkel. És még csak a tél elején vagyunk. Mi lesz még?

Egy biztos, súlyos egészségügyi kockázatai az orbáni lépésnek.

Alacsony hőmérsékleten ugyanis csökken az egyén ereje és ügyessége, aminek következménye lehet a nagyobb a szélütés, légúti fertőzések, esések vagy egyéb sérülések kockázata, mondja a Whitehead.

Ugyanakkor hozzáteszik, a tartósan hideg levegőjű lakásban sokan kesztyűben, vagy több réteg ruhában tartózkodnak, ami az idősebb emberekre jelent veszélyt, mert korlátozza a mobilitást, megnövelheti az esés vagy otthoni sérülés kockázatát.

Az alacsony hőmérséklet közvetlen hatásai mellett a hideg otthonokban más környezeti tényezők is befolyásolhatják az emberek egészségét – például a nedvesség és a penészgomba, amelyek gyakrabban fordulnak elő a rosszul fűtött házakban.

A penészgombák által kibocsátott spórák irritálják az emberek tüdejét, és súlyosbíthatják az olyan állapotokat, mint az asztma. A nyirkos, penészes házakban élő gyerekeknél fokozott a légúti fertőzések kockázata is.

Magyarországon 2021. október eleje és 2022 januárja közözött 82 ember fagyott halálra a Magyar Szociális Fórum szerint. Ez a szám már akkor is emelkedést jelentett az előző évhez képest, 2020 októberének eleje és december közepe között ugyanis 55 áldozatról tud a szervezet.

(bien.hu)

Valódi Hírek