Pokoli körülmények között él egy 71 éves nyugdíjas: Szívszorító videóját több ezren megosztották

Az idős nő a fűtetlen lakásban éhezik.

Elképesztő sebességgel terjed az interneten az a TikTokon megosztott videó, melyben egy 71 éves nyugdíjas nő arról számol be kétségbeesve, hogy a fűtetlen lakásában éhezik. Az rtl.hu beszámolójában megjegyezték: nincs egyedül panaszaival.

„Ledolgoztam az életem java részét, de erre még álmomban se gondoltam, hogy 71 évesen ugyanazt kell megélni. Hogy éhen kell halni fűtetlen lakásban?”

— mondta az idős asszony a videóban.

„Hát a csapok el vannak zárva, hogy ne menjen mindenütt a meleg víz, hogy kevesebbet kelljen fűteni”

— mondta a Híradónak Ádám Imréné, aki csak a hálószobát és a fürdőszobát fűti házában, és így is alig tudja kifizetni számláit.

Az idős asszony lakását fával fűti, a gázt csak a sütésre, főzésre használja, de ezt is meg kell gondolnia, „mert olyan nehéz beszerezni a fát a környékünkön, és nagyon drága is”.

@andreaulmannboros #Magyarország #nyugdijas #hideg ♬ Siros – Jánnos Eolou & Bulgarian Symphony Orchstra

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint kormányzati segítségre lenne szükségük a nyugdíjasoknak, ugyanis jelenleg a kétmillió magyar nyugdíjasból, egymillióan kapnak havi 140 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat. A szervezet azt kérte a kormánytól, hogy a nyugdíjprémiumból megmaradt összeget osszák szét a legalacsonyabb nyugdíjat kapók között.

Némethné Jankovics Györgyi, a nyugdíjas szervezet elnöke szerint rezsikiegészítés vagy rezsicsekk formájában kaphatnák a támogatást a rászorulók, „akár úgy is, hogy nem papíralapon, hanem a szolgáltatóhoz automatikusan eljuttatva írják jóvá nekik ezt az összeget”.

A nyugdíjakat idén 14 százalékkal emelték, differenciált nyugdíjemelésre azonban nem számíthatnak az idősek, mert a jogszabályokat kedve szerint megalkotó Orbán-kormány szerint ezt nem teszik lehetővé a jogszabályok. Ezt korábban az Alkotmánybíróság is megerősítette.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a portál kérdésére a „rezsicsökkentéssel” magyarázkodott.

„Egy egyedülálló nyugdíjas, ha átlagos méretű ingatlanban lakik, nem kell, hogy többet fizessen a rezsiért, ez egy nagyon komoly segítség. Ezen kívül pedig a nyugdíjemelés mértéke megegyezik a jegybank által várt infláció mértékével”

— magyarázta Gulyás, aki arról sem beszélt, hogy számíthatnak-e további segítségre a nyugdíjasok.

Szegfalvi Zoltán, a lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet, a Habitat for Humanity vezetője szerint a bizonytalanság a legrosszabb, és kormányzati segítségről egyelőre nincs szó. Szerinte erre a télre a családok megsegítésére további állami források lennének szükségesek, például egy külön krízisalapra, ami az önkormányzatok számára elérhető lenne, ha valaki a településen segítségre szorul.

Videó:

(rtl.hu)

Valódi Hírek