Varju László nekiment a kormány képviselőinek a Tungsram tönkretétele miatt: „Ki akarja fillérekért megszerezni?” (+videó)

A kormánynak ugyanis van gyármentő programja.

A Tungsram többször segítséget kért a kormánytól, de süket fülekre talált — mondta el felszólalásában Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és az Árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere.

Segítség helyett a cég hitelezője inkasszót nyújtott be a cég számlájára, a vállalat csődvédelmet kért, kilábálasi tervet is kidolgoztak, a bank azonban ezt nem fogadta el. A cég új befektetőket is szerzett, akik biztosították a Tungsram tartozásának kifizetését, azonban az Eximbank továbbra sem segített a cégnek, sorra utasította el minden kérvényét.

„Miért és kinek az utasítására tette ezt a bank? Kinek áll útjában a Tungsram? Ki akarja fillérekért megszerezni?”

— tette fel a kérdéseket Varju a kormány képviselőinek.

Az árnyékminiszter szerint nem szimplán közömbös volt a vállalat sorsa a kormány számára, hanem egy állami tulajdonú bankon keresztül tették azt tönkre.

Varjunak Fónagy János államtitkár válaszolt, a Tungsram sorsa szerinte szimpla üzleti döntések következménye.

A DK képviselője emlékeztette az államtitkárt, hogy arra a kérdésére, miszerint kinek állt érdekében megszüntetni a Tungsramot nem válaszolt, hiszen az Eximbanknak meg volt a jogi lehetősége, hogy változtasson a helyzeten.

Azért sem érhető az egész, mert a kormánynak van gyármentő programja, és van is olyan autógyár, ami az államnak 120 milliárd forintjába kerül.

Ez 1000 munkavállalónál 120 millió forintot jelent fejenként.

Valódi Hírek