Döntött a bíróság: Elítélték a propagandalapot az ocsmány és uszító cikke miatt

A Holdról is hallatszott a koppanás.

A Metropol tavalyi koldustérképe „olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni” — áll a Fővárosi Törvényszék ítéletében.

Korábban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa minősítette „kirekesztésre alkalmas tartalomnak” az inkriminált cikket, és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára.

Az “Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkben olvasói levelek és fotók alapján Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

A lap közzétett egy térképet is, amelyen azokat a helyeket jelölte, ahol erőszakos koldusokra számíthatnak a járókelők. Illusztrációként olyan fotókat is bemutattak, amelyeken földön fekvő, alvó vagy

magatehetetlen állapotban lévő emberek láthatók.

Az Utcajogász Egyesület közleménye szerint az ügyben november 17-én hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Ebben többek között azt tették világossá, hogy

„a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt.”

A bíróság szerint nem csak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de

egy közleményt is közzé kell tenniük,

mivel

“így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.”

Az ítélet még nem jogerős.

Valódi Hírek