DK: A kormány átalakítási terve a mostaninál is nagyobb káoszt okozhat az egészségügyben (+videó)

Erről kellett volna konzultálni.

Mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül került a Ház elé az egészségügyet átalakító tervezet, pedig lehet erről kellett volna nemzeti koncultáció — kezdte parlamenti felszólalását Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője és egészségügyi árnyékminiszter.

„Önöknek 12 évük volt arra, hogy az állítólag romokban átvett egészségügyet meggyógyítsák, ehhez képest most azért nyúltak kapkodva az egészségügyhöz, mert már érzik, hogy muszáj valamit tenni”

— jelentette ki a képviselő.

Az átalakítási terv a mostaninál is nagyobb káoszt okoz majd az árnyékminiszter szerint, évente közel 30 ezren halnak meg, mert nem kapnak megfelelő ellátást, ezen most sem segítenek.

A törvényjavaslat szerint a 65 és 70 év felülieknek kéne majd ügyeletet vállani este 10 órakor is a járási ügyeleti pontokon, ezt azinban nem fogják bírni.

A szakrendelők államosítása megszünteti a lakóhelyközeli orvos-beteg kapcsolatot, és az önkormányzatoknak is kevesebb mozgásteret hagy. A betegeknek utazni is többet kell majd, hiszen vármegyei kórházakba raknak át egy sor szakrendelést.

„Érdekes hangzik ez a vármegyei kórház, javaslom, hogy inkább vármegyei ispotálynak nevezzék ezeket”

— fejtette ki véleményét Komáromi.

A szakdolgozókat akár napi 3 órás ingázásra is kényszeríthetik az új törvénnyel, ez a munkájuk rovására is mehet.

A béremelési ígéretét is felrúgja a kormány, hiszen 20 százalékos csökkenés is lehet majd az orvosok fizetésében, az épolók béremeléséről pedig szó sem esik.

Valódi Hírek