Óriási baj van: napokon belül csődöt jelenthet egy magyar mamutcég, rengetegen kerülhetnek utcára

Ez már nem játék.

A Dunaferr Zrt.-ben közel 100%-os tulajdonhányadot képviselő Steelhold Limited Kft. (állítólagos?) igazgatója, hogy a dunaújvárosi üzem mindkét kohója és az acélmű is leállt, a hengerművek pedig hónapok óta alig működnek.

Elmondása szerint ha a szénszállításért nem fizetnek napokon belül, akkor a kokszolóbokszokat is le kell állítani, ami technológiailag lehetetlenné teszi az újraindításukat. Leszögezte: ha nem választják meg hétfőn az üzem törvényes vezetését, és nem érkezik pénz, akkor

a vállalat leáll, majd csődöt jelent , a dolgozókat pedig elbocsátják.

A jelenlegi helyzet előzménye, hogy idén június 1-je óta nincsenek a vállalatnak választott tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai, így a cég nem teljesíti a törvényi kötelezettségeket. A választás azóta lehetetlenült el, hogy az orosz vezérigazgató-helyettes, Evgeny Tankelevich 2020-ban felmondta a cég kollektív szerződését, és a szakszervezet működését is ellehetetlenítette.

Tankelevich bejelentette: a súlyos pénzhiány miatt novemberben két részletben fizeti ki a dolgozókat, ez azonban jogellenes. Erre reagálva november 21-ére közgyűlést hívott össze a Steelhold Ltd., illetve képviselője, Maksym Nelin.

Ezt azonban tovább bonyolítja, hogy Tenkelevich megkérdőjelezi, hogy Nelin a Steelholdot képviseli, és az orosz vezérigazgató-helyettes szerint Nelin megtévesztette a bíróságot. Tankelevich állítása szerint a férfi nemzetközi bíróság elé került csalás miatt.

Nelin ezt követően közleményt adott ki, amelyben cáfolta Tankelevich állításait:

Tankilevich bizonyítékok nélkül, hamisan vádaskodik, valótlan állításait semmivel sem tudja bizonyítani. Tankilevich azt is hamisan állítja, hogy Dr. Bencze Bálint meghatalmazása törvénytelen lenne. A meghatalmazást a ciprusi joggal teljes összhangban bocsátották ki”

— írta Nelin, majd azt is közölte: a bíróság lezárta a vele szemben indult eljárást, amelynek során nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Leszögezte: feljelentést tesz rágalmazás miatt Tankelevich ellen.

(24.hu nyomán)

(Képünkön a Dunaferr szakszervezetének egyik tisztveselője látható a két évvel ezelőtti tüntetésen)

Valódi Hírek