Baj van: A télre teljesen elsötétülhet az egyik európai nagyhatalom

Minden lehetőségre felkészülnek.

Tudom, hogy az EDF csapatai rendkívül aktívak, de fel kell készülnünk minden helyzetre, ide beleértve a célzott áramkimaradások lehetőségét is — fogalmazott Elisabeth Borne francia miniszterelnök, azzal kapcsolatban, hogy a kulcsfontosságú atomerőműveik többsége már nem áll rendelkezésre.

Egykor Franciaország volt Európa legnagyobb energiaexportőre, ám mára az európai energiaválság rengeteg veszteséget okozott az országnak. Erre példa, hogy az Electricite de France (EDF) nem tudta teljesíteni azt a célkitűzését, hogy december közepéig újraindítja atomerőműveinek negyedét. A Bloomberg számításai szerint a közelmúltban elért eredmények nem biztatóak. A hálózatot üzemeltető RTE pedig pénteken arra figyelmeztetett, hogy januárban tovább növekedhet a hiány.

A francia állam irányítása alatt lévő közműszolgáltató az Egyesült Államokból és Kanadából kért segítséget, hogy ki tudja javítani az egy tucatnyi atomerőművi blokknál keletkezett repedéseket, de az ütemterv már most jelentősen elmarad a néhány héttel ezelőtti várakozásoktól. Ennek következtében pedig Franciaország az energiaellátásának gerincét adó energiaforrás nélkül néz szembe a téllel.

„Tudom, hogy az EDF csapatai rendkívül aktívak, de fel kell készülnünk minden helyzetre, ide beleértve

a célzott áramkimaradások lehetőségét is”

— fogalmazott Elisabeth Borne francia miniszterelnök.

Az atomerőművekkel kapcsolatos problémák így sebezhetővé tették Franciaországot, amely jellemzően nukleáris energiára támaszkodik az energiaellátásában. Az ország problémái annak ellenére keletkeztek, hogy Németországnál kisebb mértékben van kitéve az orosz gázszállításoknak.

A gazdasági károk mérséklése és a társadalmi zavargások megelőzése érdekében Emmanuel Macron francia elnök kormánya legalább 100 milliárd eurót különített el arra a célra, hogy a jövő évig segítse a vállalkozásokat, a fogyasztókat és a hatóságokat az áram, a földgáz és a benzin árának emelkedése következtében kialakult krízisben.

A franciaországi nukleáris energia kiesése miatt a hálózatüzemeltetők egész Európában készültségben vannak arra az esetre, ha az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának többletenergiára lenne szüksége.

A francia kormány a nukleáris energia hiányának veszélye miatt szabályozási intézkedéseket dolgoz ki, a meglévő víz- és szélerőművek termelési felső határának emelésével. Ezen kívül tárgyalásokat folytatnak német kormánnyal egy olyan megállapodásról, amely növelné az importkapacitásukat.

(MTI / index.hu)

Valódi Hírek