Árnyékkormány: Euróbevezetési céldátumra és áfacsökkentésre van szükség az orbáni infláció megállításához

Az újabb árstopok csak tovább növelik az inflációt.

Az orbáni infláció egyre nagyobb szenvedést okoz a magyar embereknek. Kétségbeesett vásárlókkal vannak a tele a boltok, és rengetegen várják szorongva a számláikat — hívta fel a figyelmet Bodnár Zoltán, a Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere, szombaton.

Bodnár Zoltán elmondta: ha csak az egy év alatt bekövetkezett 40 százalékos élelmiszerár-drágulást nézzük, tény, hogy ekkora infláció a Rákosi-korszak óta nem sújtotta Magyarországot.

„És mit tesz az Orbán-kormány? Európa legmagasabb 27 százalékos áfájával nyerészkedik a magyar emberek nyomorán, hiszen minél drágább az élelmiszer, vagy a rezsi,

annál több az adóbevétele”

— mutatott rá.

Hangsúlyozta: Orbán egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy nem szavazta meg az Oroszország elleni szankciókat, és hazudik akkor is, amikor azt mondja, hogy az árstopok mérséklik az inflációt.

Bodnár Zoltán világossá tette:

az újabb árstopok bevezetése, nem más, mint szemfényvesztés, amikkel csak tovább növelik az inflációt.

„Az Árnyékkormány szerint azonnali beavatkozásra van szükség a katasztrofális hatású orbáni infláció megállítására, ami már nemcsak a leginkább kiszolgáltatott nyugdíjasokat és hátrányos helyzetű családokat, valamint a munkahelyeket biztosító vállalkozásokat, hanem a magyar családok többségét fenyegeti”

— mondta a politikus.

Kifejtette: az Árnyékkormány szerint azonnal nulla százalékra kell csökkenteni a legalapvetőbb élelmiszerek áfáját jövő március 31-ig, majd 2023 áprilisától, ugyanezen termékkörben, 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. Hozzátette: a népegészségügyi termékdíj további drágulást okozó kiterjesztését, vissza kell vonni.

Ezeken túl kiemelte: a gáz és áram árára kivetett 27 százalékos áfát, átmenetileg 5 százalékosra kell csökkenteni.

Az Árnyékkormány javaslata szerint, a vállalkozások megóvása érdekében, ki kell terjeszteni az állami rezsitámogatást valamennyi kis- és középvállalkozásra.

Az Árnyékkormány szerint, meg kell adóztatni az olyan hatalmas extraprofitot termelő cégeket, mint például a kormányközeli üzletemberek kezében lévő kaszinók.

Az Árnyékkormány álláspontja szerint, haladéktalanul meg kell kezdeni az idei súlyos aszály miatt járó kártérítések kifizetését a mezőgazdasági termelőknek.

Bodnár Zoltán hangsúlyozta:

ezekkel a javaslatokkal mérsékelhető az élelmiszerek drágulása.

A forintárfolyam stabilitása érdekében ki kell jelölni az euró magyarországi bevezetésének céldátumát. Ezen felül az Európai Ügyészséghez való csatlakozással, és a rendszerszintű korrupció felszámolásával, a jogállamiság helyreállításával, hozzá kell jutnunk a Magyarországnak járó uniós pénzekhez — ismertette a politikus, hozzátéve, ezek nélkül az intézkedések nélkül, a magyar emberek szenvedései fokozódni fognak.

Videó:

.

Valódi Hírek