Agyrém: Rengeteg nagycsaládosnak kell hétszeres gigarezsit fizetnie, mert Orbánék nem írtak meg rendesen egy jogszabályt

Nem tűnik úgy, hogy orvosolni akarják a problémát.

A többgenerációs családok egy része teljesen kiszorul a rezsicsökkentésből — írta meg szombaton a 24.hu.

A nagycsaládosok kaptak könnyítést a gázszámlák kifizetéséhez: ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanban legalább kettő, de maximum négy önálló „lakás rendeltetési egység” található, akkor jegyzői hatósági bizonyítvány alapján többszörözhető a gáznál az átlagfogyasztási határ, hiába csak egyetlen gázóra működik.

Ilyen a többgenerációs családi házak egy része is.

A cikk szerint tehát, ha két „lakás rendeltetési egység” van az ingatlanban, az éves kedvezményes mennyiség mérési helyenként nem a jelenlegi 63 645 megajoule/év (azaz legalább 1729 köbméter) lesz, hanem ennek a duplája.

Három vagy négy rendeltetési egység esetében ennek a mintájára már három-négyszeres szorzóról beszélhetünk.

A többgenerációs családoknak ez nagy megtakarítást jelent, de bizonyos dolgok

nincsenek tisztázva a jogszabályban,

erre mutat rá a 24.

A mai napig nem egységes a gyakorlat ugyanis abban a tekintetben, hogy mi számít „lakás rendeltetési egységnek”.

A rendeltetési egységek számáról a jegyző állít ki hatósági bizonyítványt, de a lap szerint ennek elbírálása nemcsak önkormányzatonként, de akár ügyintézőnként is eltérő lehet.

Nincs tisztázva, hogy ezeknek a lakásoknak mennyire kell szeparáltnak lenniük, ahogyan az sem, hogy az egy bejárattal, ám több különböző lakrésszel rendelkező ingatlanoknál a lakrészek külön rendeltetési egységnek számítanak-e.

A szeptember 9-ei ezzel kapcsolatos rendelet sem tér ki a bejáratok számára.

A lap rámutat, hogy

teljesen eltérő az elbírálási gyakorlat:

van, ahol kizárólag azok a háztartások kaphatják meg a kedvezményt, amelyek két vagy több külön lakrésszel rendelkeznek, egymástól független, önálló bejárattal.

Ám ha a felső szintre vezető lépcsőfeljáró valamelyik közös helyiségből (nappali, étkező, közös folyosó) indul, akkor elutasítják a kérelmeket.

„Azaz szinte ugyanolyan alaprajzzal rendelkező ingatlanok az egyik településen gond nélkül megkapják az engedélyt, akár helyszíni szemle után is, egy másik településen pedig kapásból elutasítják az igénybejelentéseket”

— világít rá a cikk.

Mindez nem csak adminisztrációs kérdés, hanem

súlyos százezrek múlhatnak ezen:

az egy házban, de külön lakrészben élő, kétgenerációs családoknál például évi 3458 köbméter gázfelhasználás mellett (ami az átlagfogyasztásnak csupán a duplája) családi fogyasztói közösség státusszal 350 ezer forint körül lehet az éves gázszámla, anélkül viszont ennek a négyszeresét, másfél millió forintot kell fizetni.

Fellebbezni a döntés ellen nem lehet.

Sem az MVM, sem a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), sem a Miniszterelnökség vagy a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem igyekszik megoldást találni erre a problémára.

 

Valódi Hírek