Súlyos balhé fenyeget a katari foci vb-n a hatóság váratlan döntése miatt

Meglepő döntést hoztak.

A New York Times értesülése szerint a katari hatóságok az utolsó pillanatban megtiltották a sör árusítását a foci-vébé stadionjaiban és azok közvetlen közelében. A hírt egy vébészervező is megerősítette a lapnak, a hivatalos bejelentés előtt azonban megvárják, hogy a katari hatóságok kiadják közleményüket az ügyben, amit várhatóan péntek délután meg is tesznek majd.

A lap információi szerint – hogy tovább hergeljék az átlagszurkolókat – a stadionok VIP-lelátóin viszont továbbra is értékesíthetnek sört.

A nem muszlim országokban a szurkolás pótolhatatlan kelléke a sör ital, ami a vébérendezés odaítélése óta is élénk viták tárgya. Katar konzervatív muszlim ország, ahol az alkohol árusítása ugyan nem tiltott, de erősen korlátozzák azt. A gyakorlatban kizárólag szállodák bárjaiban lehet hozzájutni, amit horribilis áron értékesítenek.

A vébé és a FIFA legtekintélyesebb szponzorai között azonban sörgyárak is vannak, az amerikai Budweiser például 75 millió dollárral támogatja a rendezvényt. Egészen mostanáig úgy volt, hogy a 8 vébé-stadion környékén a szponzor piros sörsátrai is helyet kapnak majd, miközben az arénák büféiben is kapható lesz majd a sör.

A nyitómeccs közeledtével viszont egyre több érdeklődő látogatott Katarba, a helyi hatóságok pedig egyre feszültebbek lettek az ügy miatt.

A katari szervezők még a múlt héten is azzal igyekeztek nyugtatni mindenkit, hogy a sörárusító standok száma és a sörárusítás engedélyezett idősávja biztosítottak, az egyetlen nyitott kérdés már csak az, hogy pontosan hol helyezzék el ezeket a pontokat. A szervezők vállaltan azért lobbiztak, hogy minél kevésbé legyenek szemmel látható helyen a sátrak.

A FIFA hivatalos tájékoztatása szerint „a jegytulajdonok a stadion területén a meccs előtt legalább három és lefújás után legalább még egy órán át hozzájutnak a Budweiser és Budweiser Zero sörhöz és a Coca-Cola termékeihez”.

Így tehát a nézők ennek tudatában vásároltak jegyet, a szponzor pedig erre adott támogatást. Ám ehhez képest most a hivatalos vendégek díszpáholyait kivéve

csak alkoholmentes italokhoz lehet hozzájutni a helyszínen.

Mindebből tehát úgy tűnik, hogy bár még el sem kezdődött a vébé, a FIFA-nak már a legalapvetőbb döntésekbe sincs beleszólása.

A világsajtó egységes válasza minderre az, hogy nem azzal van baj önmagában, hogy nem lehet majd alkoholt inni, hanem azzal, hogy Katar egy már fix kérdésben hátrált ki a megállapodásból az utolsó pillanatban. Katar egyébként arra is ígéretet tett, hogy melegellenes törvényei ellenére várja a meleg szurkolókat is.

(444.hu)

Valódi Hírek