Rengeteg, Pintér Sándort ábrázoló húszezrest szórtak le a diákok a Várhegy alagútjának tetejéről

Megüzenték Orbán emberének: nincs tovább!

Több ezren vettek részt az Egységes Diákfront által szervezett pénteki demonstráción, amelyet Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért címen hirdettek meg. Az eseménnyel párhuzamosan országos több tucat városban demonstráltak az oktatás jövőjéért aggódók.

A tanulók által szervezett demonstrációt megelőzően reggel nyolc órától a pedagógusok tiltakoztak. A két legnagyobb szakszervezet, a PDSZ és a PSZ által szervezett kiállás alkalmából országszerte számtalan pedagógus nem vette fel a munkát.

A pedagógussztrájkkal egy időben a diákok — szintén az ország számos pontján — élőlánccal álltak ki az oktatás helyzetének javításáért. Megírtuk, hogy Budapesten végül tízkilométeres lánccal üzenték meg a hatalomnak a tiltakozók: pedagógus nélkül nincs jövő!

Az Egységes Diákfront által szervezett vonulásos demonstráció 17 órakor kezdődött, a gyülekező a Március 15. téren volt. A demonstráció oka, hogy a pedagógus szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások során nem történt előrelépés — erről már korábban írtunk.

Az esemény gyülekezőjén még csak pár százan voltak, ami az esős és hideg késő őszi időben nem meglepő. A menet kezdetére azonban egyre többen lettek, és az indulásra már az ezer főt is meghaladta a résztvevők létszáma.

Amint az Erzsébet hídra értek a tiltakozók, már többezresre duzzadt a létszám. A megafonban zúgott a

Pintér, takarodj!

és a

Rendőr minket nem tanít!„.

A tömeg eközben még tovább duzzadt, olyannyira, hogy a forgalmat le kellett zárni az érintett utcákban. Számos autós dudaszóval fejezte ki szimpátiáját. A tüntetők a telefonjaikkal világították meg az utat, eközben elhangzott a Pál utcai fiúk Grund című slágere, amely a diáktüntetések himnuszává vált.

A Clark Ádám térre érkezés után elhangzott Pirint Gergő szónoklata, aki elmondta: a kormány semmit sem tesz, miközben arra várnak, hogy tárgyaljanak velük. Leszögezte:

nem elég a magasabb bér, teljes oktatási reformot szeretnének.

Strabka Anna elmondta a diákság követeléseit, többek között a sztrájkjog visszaállítását, tanítható mennyiségű anyagot és a megfelelő körülményeket szeretnének és a Nemzeti alaptantervet is felszámolnák.

Miből éljen a pedagógus? Csillogó gyermeki tekintetekből?

— tette fel a költői kérdést.

A tüntetők egy része a Lánchíd alagútjának tetejéről szórt le Pintér Sándor arcképével ábrázolt fiktív bankókat, ezzel szimbolizálva, hogy

felesleges dolgokra mindig jut pénz, az oktatásra azonban soha.

Ezt követően egy diák József Attila Levegőt! című versét szavalta el, majd ismét elhangzott a Grund című dal. A tüntetés a Himnusszal zárult, de a szervezők emlékeztettek: a következő demonstrációt a köztévé székháza elé szervezik.

A Mérce élő közvetítését >>ITT<< lehet visszanézni.

Valódi Hírek