Mi történt? Már egy fideszes vezetésű városban is a tüntető diákok mellé álltak az emberek

Eleinte még tartózkodtak, majd támogatók lettek.

Egészen különös módon Győrben újraválasztották a sz*xbotrányba keveredett Borkai Zsoltot, és a Fidesz talán ebben a városban talál a legtöbb „rajongóra”. Ám a Mérce beszámolójában arról írt, hogy a kormánypárti közhangulat ellenére mégis itt alakult alapszervezete az országossá növő diákmozgalomnak, az Egységes Diákfrontnak (EDF), a helyiek még szkeptikus, ám határozott támogatásával.

Az országos hálózatépítésbe fogó diákmozgalom még Budapestről indult, a Diákok a Tanárokért (DAT) összefogott a Grunddal, megalapítva az Egységes Diákfrontot, és jelenleg egymás után sorban jönnek létre országszerte alapszervezeteik. A Mérce az EDF-Győr kapcsolattartójával, Kertész Mártonnal készített interjút.

Kertész Márton elmondta, hogy Győrben is égető probléma a tanárhiány, erre a győri diákok szerint a béremelés az első, kezdetleges megoldás, de önmagában ez sem jelent megoldást a problémákra, a diákok követelik a tankönyv- és tanítási szabadságot, illetve a tananyag átalakítását is.

Győrben a DAT-nak már az Egységes Diákfront megalapítása előtt létrejött helyi szervezete, az volt az egyik első vidéki bázisa a diákmozgalomnak, azóta számos tüntetést is szerveztek már. A diákokon kívül aktív még a városban a Szívügyünk a Köznevelés, a Győri Gyógypedagógusok Aktivista Közössége, akik gyertyagyújtós flashmobokat szerveztek idén ősszel, melyekhez a diákok is csatlakoztak.

Ezen túl fontos megemlíteni a főként a győri Révai Miklós Gimnázium tanárait tömörítő szakmai demonstrációt is, ők e hét csütörtökre jelentettek be tüntetést, a Vidéki Városok Összefogása az Oktatásért tiltakozó akció keretében.

A csütörtöki demonstráció alkalmával

több mint 11 vidéki városban összehangoltan tüntettek a tanárok,

többek között Pécs, Szeged, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Kaposvár, Szekszárd, Kecskemét, Szentes, Hódmezővásárhely vett részt az akcióban.

A diákok hozzájuk is csatlakoztak, épp ezért nincs élőlánc Győrben a mai országos diákmegmozdulás idején, a diákok nem akartak két akciót egymáshoz ilyen közel szervezni.

Kertész elmondta, a diákokat és az oktatásügyben tüntető csoportokat a győri társadalom egyelőre inkább csendesen, szkeptikusan,

de támogatja.

„Szinte mindenki egyetért a követeléseinkkel, de a közhangulat az, hogy a tiltakozások értelmetlenek. Sokan ezért nem jönnek el”

— mondta Kertész Márton.

Az első tüntetések óta viszont egyre több szkeptikusból válik támogató.

Kertész szerint az iskolák, leszámítva a Révai tanári karát, jellemzően nem állnak bele a tiltakozásokba, de magánemberként egyre több gimnáziumi és szakgimnáziumi diák jelenik meg az eseményeken. A helyi fideszes vezetés egyelőre nem törődik a demonstrációkkal.

Kertész elmondta, ameddig nem oldódik meg az oktatás ügye, demonstrálni kell, idővel úgyis egyre többen csatlakoznak.

(EDF-Győr/Facebook / merce.hu)

(Kiemelt kép: EDF-Győr/Facebook)

Valódi Hírek