Pofon Orbánnak: A németek kemény ultimátumot adtak a magyar kormánynak

Újabb harcok előtt állnak Orbánék.

Fontos az uniós alapértékek védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás fenntartása Magyarországgal szemben, ugyanis a demokrácia, az emberi jogok széleskörű biztosítása most fontosabb, mint bármikor korábban — hangsúlyozta az európai ügyekért felelős német államtitkár pénteken Brüsszelben.

Anna Lührmann az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kiemelte:

elvárás Magyarországgal szemben a média szabadságának biztosítása terén elért előrehaladás.

A jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban a német politikus elmondta, Németország várja az Európai Bizottság véleményét arról, hogyan hajtotta végre Magyarország a korábbi ajánlásokat, illetve arról, mit tett az uniós finanszírozások védelmének biztosítása érdekében.

Laurence Boone európai ügyekért felelős francia államtitkár az ülésre érkezve közölte: országa, Németországgal közösen, értékelést fog készíteni a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Az értékelés elemezni fogja

  • az igazságügyet
  • és a korrupcióellenes intézkedéseket érintő magyar intézkedéseket,
  • az akadémiai szabadság biztosítását,
  • valamint az alapvető jogok,
  • köztük a gyülekezés szabadságának és a kisebbségek jogai szavatolásának magyarországi teljesítését.

Marko Stucin, a szlovén kormány uniós ügyekért felelős államtitkára szerint számos pozitív lépés történt Magyarországon az EU aggodalmainak kezelésére. Azonban hangsúlyozta: a jogállamiság és a közös európai értékek fontosságát, és a magyar kormány által ígért reformok végrehajtását is szem előtt kell tartani.

Mikulás Bek, az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét betöltő Csehország uniós ügyekért felelős minisztere szerint a pénteki tanácsülés leghosszabb megbeszélése Magyarországra összpontosít majd.

„Vita várható a médiaszabadságról és az igazságszolgáltatás magyarországi reformjáról”

— mondta cseh uniós tisztségviselő, hozzátéve, arra számít, hogy a magyar kormány előremutató válaszokat fog adni az EU-s források felhasználásával kapcsolatos uniós aggodalmakra.

(MTI)

Valódi Hírek