Bréking: Beismerő vallomást tett az Országos Roma Önkormányzat vesztegetéssel gyanúsított elnöke

Szabadságra ment.

Január elejéig tartott volna Agócs János letartóztatása, de a gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztját 30 millióért megvételre kínáló vezető már nincsen rács mögött: azok után, hogy „teljes körű, beismerő vallomást tett” szabadlábra helyezték, ő pedig rögtön szabadságra is ment — adta hírül a hvg.hu.

Hamarosan vádat emel a nyomozó ügyészség a korrupciós bűncselekménnyel vádolt Agócs Jánossal, az országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével szemben, akit augusztus végén őrizetbe vettek, majd elrendelték letartóztatását is, és azzal is gyanúsították, hogy

30 millió forintért árulta saját választott tisztségét, az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztját.

Agócsot azzal gyanúsítják, hogy 2022 nyarán úgy próbálta meg értékesíteni az ORÖ elnöki tisztségét, hogy ő lemond, és elintézi a kiszemelt utódjának megválasztását is, amiért előre 18 milliót, majd újabb 12 milliót kért volna mindezért. Az ajánlatra fogékony volt Agócs egyik helyettese, Tiszabura független polgármestere, Farkas László, de csak látszólag: a „boltot” előre egyeztette az ügyészséggel.

Az ORÖ elnökét egy kecskeméti csárda parkolójában érték tetten és a korábban ebéd közben Farkastól átvett 18 millió forint készpénzzel együtt el is fogták.

Agócs János kezdetben tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, miután azonban majdnem két hónapot töltött letartóztatásban, rács mögött, végül beismerő vallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség most a hvg.hu kérdésére megerősítette:

„időközben a gyanúsított teljes körű beismerő vallomást tett”.

Az ügyészség megjegyezte, a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, de már a végéhez közeledik, miután „a nyomozó ügyészség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte”, vagyis lassan megtörténhet a vádemelés.

Az ügyészség válaszában a lapnak elárulta azt is, hogy más személy gyanúsítotti kihallgatására nem került sor, egyúttal jelezték, a beismerő vallomás megtétele után „a kényszerintézkedés fenntartásának okai megszűntek, ezért

a nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását megszüntette”.

A hvg.hu információi szerint, ez pont két hete történt meg, vagyis azóta Agócs szabadlábon van.

A lap megkísérelte elérni Agócsot, azonban nem tudták elérni, mert szabadulása után azonnal szabadságot vett ki.

A korábban Agócsot lebuktató Farkas László a lapnak úgy nyilatkozott: a 2019-ben elnöknek választott Agócs 3 év alatt „nem váltotta be a reményeket”, és azért is „árulhatta a visszavonulását”, mert érezte, hogy elfogy körülötte a levegő. Április végén ugyanis méltatlansági eljárást is kezdeményeztek ellene, amit a többség megszavazott ugyan, ám az indítványt egy formai hiba miatt érvénytelennek minősítették.

Az elnöki pozíciót átvevő Lakatos Oszkár viszont az egész Agócs-üggyel kapcsolatban más véleményen van. Korábban ugyanis a lapnak azt mondta, hogy szerinte „Agócsot megvezették”, viszont azt elismerte, hogy

„ekkora szégyen a magyar cigányságot még nem érte,

és én pontosan nem tudom, mi igaz, és mi nem ebből, de az biztos, hogy kápó módszerrel húzták csőbe az elnököt”.

(hvg.hu)

Valódi Hírek