Most érkezett: Orbánék miatt csúszhat az EU-s pénzek brüsszeli jóváhagyása

Sok a nyitott kérdés.

Valószínűleg nem kerül napirendre a november 22-i Európai Bizottság ülésén a magyar helyreállítási programról és a 17 féle „korrupcióellenes” intézkedésről szóló bizottsági értékelés témája, ezért még az is kérdésessé vált, hogy az uniós pénzügyminiszterek december 6-i ülésén jóvá tudják-e ezeket hagyni, amikor egyéb, ezekhez képest jóval fontosabb témákról kell döntést hoznia a testületnek.

Ilyen égető kérdések például az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás és a globális minimumadó, amely két ügyet pont Magyarország blokkolja egyedüli tagállamként — számolt be róla a Bloomberg friss információi alapján.

A hírügynökség beszámolójában azt vázolja, hogy akár megpróbálhatják Magyarországot úgy rávenni a fentebb említett két másik ügy támogatására, hogy a magyar helyreállítási program jóváhagyása és a jogállamisági eljárás lezárása még nem történt meg.

A Bloomberg egy neve elhallgatását kérő uniós diplomatától azt a forgatókönyvet hallotta, hogy miután a magyar kormánynak november 19-ig kell eleget tennie a jogállamisági eljárás lezárásáért vállalt 17 korrupcióellenes intézkedés döntő részeinek, úgy

nem valószínű a jövő keddi uniós ülésen, hogy az erről szóló értékelést, és a magyar helyreállítási programot jóváhagynák.

Eric Mamer, a Bizottság vezető szóvivője a lapnak elmondta:

„Nem volt és jelenleg sincs hivatalos döntés a dátumról, hogy mikor hagyná jóvá a Bizottság a két magyar anyagot, mert a napirendet az uniós biztosok kabinetvezetői állítják össze”.

A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a december 6-i pénzügyminiszteri ülésen, sokkal fontosabb ügyekben is egyhangú döntést kellene hozni, amiket korábban a magyar kormány elutasított.

Így, az elmúlt hónapok magyar kormányzati álláspontja miatt az ukrajnai támogatás és a minimumadó kérdéseinek ügye,

teljesen összecsúszott a magyar EU-pénzek folyósítását meghatározó döntésekkel,

pedig ezeknek elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük egymástól.

A hírügynökség arról tájékoztatott, hogy egyes diplomaták arra számítanak, hogy el fogják fogadni a magyar helyreállítási programot az év vége előtt, így a magyar kormány nem fog véglegesen uniós forrásokat veszíteni, azonban az Európai Parlamnentben egy ilyen döntés éles bírálatokat válthat ki. A uniós testület egyébként éppen a csütörtöki napon tart vitát a magyar jogállamiság ügyében.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelezte: nem a jövő héten, hanem az azt követő héten fogadhatja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, illetve a jogállamisági eljárás lezárásáért vállalt magyar intézkedések értékelő anyagát, Gulyás összességében bizakodó volt az uniós forrásokhoz való hozzáférés kérdéseiben.

(bloomberg.com / portfolio.hu)

Valódi Hírek