Kormányinfó: Itt vannak a szerdai kormányülésen született legfontosabb döntések

Rendkívüli Kormányinfót hirdettek szerda 15 órára.

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a szerdai kormányülésen az orosz-ukrán háborúról, a lengyel rakétabecsapódásról, turizmusról is szó volt.

A kedd esti lengyel rakétabecsapódás következtében leálló Barátság kőolajvezetékről azt mondta a miniszter, hogy a vezeték nem sérült, hanem „csak” az áramellátó, így a leállás csak ideiglenes volt.

„A jó hír, hogy 14-kor alacsonyabb nyomással, de újraindult a vezeték”

– mondta Gulyás.

A miniszter elmondta, valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta csapódott be, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a teljeskörű lengyel vizsgálat végeredményét meg kell várni. Kiemelte: fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen.

A kormány ugyanakkor egy turisztikai akciótervet is elfogadott,

jelentette be Gulyás. „A koronavírus nehéz évei után még az energiaválság mellett is jó évet fog zárni a turizmus, de kormánytámogatásra lesz szükség. Az ágazat több képviselője fordult a kormányhoz” – részletezte a miniszter.

Mint mondt, változnak a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik a füleket, az összegeket egyben lehet majd felhasználni, céltól függetlenül.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik 2022. október 1. és 2023. március 31-e között, a már befizetett összegek visszaigényelhetőek. Egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

„A kormány tíz éve azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a haderőfejlesztést, tovább már nincs hova gyorsítani” – mondta Gulyás a haderőfejlesztéssel kapcsolatos kérdésre.

A tegnapi eseményekről, hogy ott a bizonytalanság miatt meggondolatlan reakciók is születhettek a következőt mondta: „Szövetségeseink higgadtak voltak, a lengyelek és amerikaiak is jól reagáltak.”

A miniszter hozzátette, hogyha esetleg hosszabb távon nem érkezne kőolaj az országba, akkor is legalább egy hónapra elegendő tartaléka van az országnak.

Gulyás kérdésre világossá tette, hogy a háborúért csakis Oroszország a felelős. Szerinte még az a következtetés is megáll, hogy a lengyelországi rakétabecsapódás nincs a háború nélkül. Mint mondta, ha ukrán felelőse van a rakétabecsapódásnak, akkor szerinte nehéz orosz felelősségről beszélni.

„Országosan és általánosságban nem tartunk attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás” – mondta miniszter az ársapka miatt esetlegesen felmerülő áruhiányról.

A kormány úgy ítélte meg, hogy nincs szükség a katonai jelenlét megerősítésére az ukrán-magyar határnál, mondta Gulyás. Donald Trump egykori amerikai elnök 2024-es újraindulásáról pedig szűkszavúan ennyit mondott: „Sok sikert kívánunk neki!”

A teljes Kormányinfó:

 

Valódi Hírek