Orbán aláírta: Jöhetnek Magyarországra a NATO-csapatok, itt vannak a részletek

Így akar kimaradni a háborúból.

Az úgynevezett „befogadó nemzeti támogatás” részletes feladatairól jelent meg új rendelet a Magyar Közlönyben kedden este.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország különféle objektumot, szolgáltatást, illetve humán- és anyagi erőforrást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak.

A rendelet hatálya a minisztériumokra, a védelmi igazgatás területi és helyi szerveire, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédségre, a honvédelemről szóló törvény alapján a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, az Országgyűlési Őrségre, és a gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezettekre terjed ki.

A befogadó nemzeti támogatással kapcsolatban tervet, jegyzéket kell kidolgozni,

biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatást.

A rendelet értemében már a támogatást igénylő levél átvétele előtt, a várható befogadó nemzeti támogatásra vonatkozó igény teljesítésére való felkészülés során a nemzetgazdaság védelmi felkészítéséhez és mozgósításához szükséges feladat végrehajtásával kapcsolatos jogszabály rendelkezését is megfelelően alkalmazni kell.

A befogadó nemzeti támogatást képező erőforrást és szolgáltatást Magyarország jogrendje, nemzeti érdeke, valamint nemzetgazdasága lehetőségének figyelembevételével kell rendelkezésre bocsátani — áll a rendeletben.

A befogadó nemzeti támogatást alapszabály szerint költségtérítés ellenében kell biztosítani.

A rendeletet Orbán Viktor írta alá.

Valódi Hírek