Itt az indok, miért adja továbbra is drágán a gázt az önkormányzatoknak az MVM

Debrecen a kétszeres tőzsdei ár mellett olcsóbban kapott gázt, mint a többi város.

Az Átlátszó arra a kérdésre kereste a választ, hogy a közbeszerzéseken nyertes ár, hogyan követi a tőzsdei gázár mozgását és az miként kapcsolódik a forint/euró árfolyamhoz.

Az MVM a székesfehérvári stadionnak például ugyanazon a napon olcsóbban adta a gázt, mint magának a városnak, Debrecen pedig rendkívül olcsón jutott hozzá az energiához — derült ki abból a földgázos közbeszerzésből, amit 2022. március 3. óta összesített a lap. Megkeresésükre az MVM nem kívánt reagálni.

Az önkormányzatokat a kormány még a nyáron léptette ki a rezsicsökkentés hatálya alól, aminek következtében már teljes árat kell fizetniük az áramért és a gázért is. A földgáz pedig idén jelentősen drágult, mert Oroszország tavaly óta a szokásosnál kevesebb gázt szállít Európába, Ukrajna februári megtámadása óta pedig tovább csökkentette a szállítást, amit egyfajta zsarolásként lehet értelmezni.

Az önkormányzatok így kiugróan magas energiaárakkal találták szembe magukat őszi beszerzéseik idején.

Idén júliusban a romániai Tusnádfürdőn a hallgatóságnak Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy eltörölték a fideszes „csodafegyvernek” titulált rezsicsökkentést, hogy „Háborús energiaárak vannak”.

Ugyanis néhány nappal korábban jelentették be, hogy augusztus 1. után a lakosságnak egy bizonyos fogyasztási mennyiség fölött jelentősen drágulni fog az energia. Ennek értelmében az áram árát a kétszeresére, a gázét pedig a hétszeresére emelte a kormányzat.

„Ha a 2021-es évet nézem, akkor azt kell mondanom, hogy az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki, mert a rezsicsökkentésnek a mértéke kisebb volt, mint a piaci ár, az 296 milliárd forint volt mindent összevéve. 2022-ben, ha a mostani árak maradnak az év végéig, akkor már nem 296 milliárd forintot kell kifizetnünk, hanem 2051 milliárdot. Vagyis hétszeres összeget. Amit nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen így nem bírt. Ezt kell megoldani”

— idézte a lap Orbán korábbi kijelentéseit.

A magyar kormány oroszbarát politikája miatt nehezen kommunikálta, hogy a háború okozta a gázár emelkedését. Ezért inkább arra váltottak, hogy „az EU-s szankciók” okozzák a drágulást. A fideszes politikusok és propagandamédiájuk azóta is ezt ismételgetik minden nap.

„Nem a háború, hanem a szankciók miatt szabadultak el az energiaárak”

— emlékeztettek az Origo elnevezésű lakájmédia augusztusi cikkére.

A kormányzati kommunikáció azóta sem változott, sőt plakátkampányt és nemzeti konzultációt is indítottak minderről.

A drasztikus gázár-emelkedés számos problémát vont maga után: sok önkormányzati intézményt bezártak, hogy így spóroljanak, és egyre több önkormányzati és állami intézmény szembesül azzal a veszéllyel, hogy gáz nélkül várhatják következő fűtési szezont.

Azonban a földgáz tőzsdei ára azóta jelentősen esett, jelenleg a háború kitörése előtti szinten áll. A lap ennek kapcsán 46 eredményes földgáz tárgyú közbeszerzést összesített 2022. március 3-a óta, ezek alapján vizsgálták, mennyire követi az MVM által ajánlott nyertes ár a tőzsdei gázárat.

Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. például 2022.02.11-én írt ki közbeszerzést földgázra, az ajánlatok összegzése március harmadikán történt. Az önkormányzati cég 160 eurós földgázár és 380 eurós forintárfolyam mellett március 3-án 501 forint/m3-es árat kapott az állami tulajdonú MVM-től.

Különösen feltűnő, hogy közel azonos euróárfolyamnál (405,54 és 394) a fideszes Makó 175 eurós tőzsdei földgázárnál 1161 forintos köbméterenkénti gázárat kapott, addig az MSZP-s vezetésű XIII. Kerületi Önkormányzat 193 eurós tőzsdei árnál 943 forintos ajánlattal vásárolhatott gázt.

Székesfehérvár önkormányzata a városnak és a stadionnak is vett gázt. A tőzsdei ár aznap éppen 100 euró alá ment, azonban a város köbméterenként 733,4 forintot fizet a gázért, a stadion ennél kevesebbet, mindössze 712 forintot.

További érdekesség, Debrecen a 194 eurós tőzsdei gázárnál, sokkal olcsóbban, köbméterenként 798 forintért vehetett gázt.

Az októberi átlagos hazai gázár a közbeszerzéseken magasabb volt, mint Debrecené, ami

közel kétszeres tőzsdei ár mellett is olcsóbban kapott energiát, mint a többiek.

A lap kereste kérdéseivel az MVM-et, de egyetlen kérdésükre sem kaptak választ.

(atlatszo.hu)

Valódi Hírek